Landerd

FOTOREPORTAGE: ‘Opkomst Festival Gemeente Maashorst valt alleszins mee’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

UDEN - De opkomst bij het Festival Gemeente Maashorst, dat maandag van 13 tot 22 uur plaatsvond in theater Markant in Uden, valt volgens Landerds burgemeester Marnix Bakermans ‘ondanks het extreem warme weer alleszins mee’. Maandagmiddag rond 14 uur waren er tientallen - veelal oudere - bezoekers aanwezig op het herindelingsevenement, waarop burgers kunnen meepraten over de toekomstige fusie tussen de gemeenten Landerd en Uden. De meeste bezoekers schuiven aan bij een van de thematafels in de theaterzaal, waar kan worden gedicussieerd over onderwerpen als de zorg, leefbaarheid, participatie en saamhorigheid.

Bij binnenkomst worden alle bezoekers persoonlijk verwelkomd door de burgemeester of een wethouder van Landerd en Uden, de gemeenten die samen de gemeente Maashorst willen gaan vormen. De naam Maashorst is overigens nog niet definitief. Bij de entree kan iedereen daar op een groot vel papier zijn mening over geven. De beoogde naam roept gemengde gevoelens op, zo blijkt uit de schrijfsels van bezoekers. Een kleine greep: ‘Hou het gewoon bij Uden', ‘Als Bernheze aansluit is de naam prima’, ‘Maashorst is ongewenst en ongepast’, ‘Udenland(erd)’ en ‘Gemeente Maashorst zonder grote grazers’.

'Denk en praat mee'
In een toespraak geven burgemeester Marnix Bakermans en zijn Udense collega Henk Hellegers aan wat in hun ogen het voornaamste doel is van het festival. “We hopen dat zoveel mogelijk mensen meepraten en -denken over de nieuwe gemeente. Maar daarna houdt het niet op.”

Kinderburgemeester
Op onder meer kaarten en post it-papiertjes worden door bezoekers van het festival vele tientallen ideeën en wensen geopperd. Deze worden volgens de Landerdse en Udense burgervaders 'meegenomen bij het samenstellen van de toekomstvisie en het herindelingsontwerp'. Één toezegging doen Bakermans en Hellegers al wel: het idee van een groepje leerlingen van de Zeelandse basisschool De Wizzert om in de nieuwe gemeente ook een kinderraad en kinderburgemeester aan te stellen, zien de twee wel zitten. "Dat wordt de eerste challenge die we gaan oppakken en uitvoeren", belooft Marnix Bakermans.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties