Landerd

FOTO- EN VIDEOREPORTAGE: Bus met referendumvoorstanders van Schaijk naar Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – De actiegroep Schaijk hoort bij Oss doet er alles aan om het voor een referendum minimaal benodigde aantal van 437 handtekeningen bij elkaar te krijgen. Woensdagmiddag werd zelfs een touringcar gecharterd om Schaijkenaren vanaf dorpshuis De Phoenix naar het gemeentehuis in Zeeland te vervoeren en hen zo de gelegenheid te bieden hun krabbel te zetten voor een raadgevend referendum over de herindeling. Onder het toeziend oog van lokale media en cameraploegen van onder meer Omroep Brabant en DTV, maakten ruim twintig inwoners van Schaijk gebruik van het bustransport naar Zeeland. (video: Webtv Schaijk)


De actiegroep vindt dat zij in haar streven om Schaijkenaren middels een referendum hun voorkeur te laten uitspreken voor Oss of Uden wordt tegengewerkt door de gemeente, en dan met name door burgemeester Marnix Bakermans. "De burgemeester traineert de zaak", stellen Arie de Kleijn, Ton van den Hoogen en Niek van Casteren namens de actiegroep. "Hij ontmoedigt burgers de 437 benodigde handtekeningen te zetten en doet alles om te voorkomen dat Schaijkenaren hun voorkeur mogen uitspreken.”

Ook het feit dat in Schaijk slechts op één moment (12 februari van 14 tot 21 uur in het Raadhuis) de ondersteuningsverklaring voor de referendumaanvraag kan worden ondertekend, past volgens de protestgroep in het ontmoedigingsbeleid van de gemeente. "Wij hebben om 12 openstellingen in Schaijk en Reek gevraagd gedurende de periode van vier weken, maar kregen één dag van tevoren te horen dat mensen slechts één keer in Schaijk en helemáál niet in Reek terecht kunnen.”

|Doorsturen

Carel

2020-02-05 22:26:13

Goede actie , ga zo door. Wij zijn schaijk!

Quintin van Zuijlen

2020-02-05 23:51:41

De Actiegroep weet toch al lang dat het de Burgemeester bij de Referendumverordening eigenlijk niet eens toegestaan is de ondersteuningsverklaring buiten het gemeentehuis te laten ondertekenen (artikel 3 lid 3). De 12 gelegenheden in Schaijk en nog eens 12 in Reek die zij verzocht zijn wat dat betreft volledig onredelijk en dat iedereen het door de vingers ziet dat hij 1 gelegenheid in Schaijk toestaat moet nog maar blijken. Als de Actiegroep gelooft dat zij op alle punten tegengewerkt wordt dan is het toch allerminst vreemd dat zij in haar verzoek juist opponenten vrij baan geeft om dit hele feestje onderuit te halen. Al hoef ik hier niets van te weten moet er toch zeker een procedure bestaan om een door de burgemeester genomen besluit dat bij wet of verordening ongeldig is nietig te verklaren? Als er werkelijk oppositie bestaat die onder geen beding de Actiegroep toestaat te slagen in iets dat zij tegen kunnen houden, dan zal er in ieder geval één persoon dit onderzocht hebben en de voorbereidingen al aan het treffen zijn. Niet dat ik hoop dat dit gebeurt, ik wil ook liefst dat eenieder die deze referendumaanvraag ondersteunt dit ook kenbaar maakt, hoezeer ik ook van mening ben dat allang duidelijk is dat voor een referendum geen nood is.

Gemeente Oss

2020-02-06 18:31:30

Na het zien van dit filmpje waarbij het busritje is aangeboden door TENA Lady en de zangkunsten door de lokale jostiband nemen wij afstand van deze Actiegroep Schaijk.

IQ

2020-02-06 20:20:20

Gelukkig weet men in de gemeente Oss dat profileren een uiting is van een ernstig gebrek aan enige vorm van intelligentie...

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties