Landerd

Extra aandacht voor jonge mantelzorgers in Landerd

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Binnen de gemeente Landerd is een actieve groep in de weer die aandacht heeft voor mantelzorgers. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren mantelzorgers is. Dit zijn kinderen en jongeren tot en met 23 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek is of een fysieke of mentale beperking heeft. Preventieteam Landerd vraagt extra aandacht voor deze groep van mantelzorgers.

Het is heel belangrijk dat deze doelgroep (h)erkend wordt. "De aandacht gaat veelal uit naar het zieke familielid en de volwassenen daarom heen", zegt Nettie Nabuurs namens het preventieteam. "De jonge mantelzorger blijft daardoor onzichtbaar. Ze herkennen zichzelf niet als zodanig, vinden het eigenlijk heel normaal wat ze doen. Ze maken hun zorgen niet of nauwelijks kenbaar. Meestal omdat ze ouders niet (nog) meer willen belasten. Dit kan gevolgen hebben op latere leeftijd, want ze hebben taken en verantwoordelijkheden die volgens onze huidige maatstaven niet passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. Dit is verschillend per kind en situatie, maar het begint bij het bespreekbaar maken."

Aanmelden
Begin juni is de week van de jonge mantelzorger met landelijke aandacht. Nettie: "Daar willen wij bij aanhaken. We verzoeken om binnen je omgeving of misschien wel bij je thuis aan de jonge mantelzorger de vraag te stellen of ze zich willen aanmelden. Zo willen we ze met een verrassing op een laagdrempelige en relatief eenvoudige manier laten merken dat we ze zien." Opgeven kan bij de leden van het preventieteam: tobias@preventiewerkerjeugd.nl, nettie@preventiewerkerjeugd.nl, helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl, toosfranken@zorgcooperatieschaijk.nl en gertie.zorgcooperatiereek@gmail.com.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties