Landerd

Enquête DS97: Meerderheid Schaijk kiest voor Oss, Reek wil bij Uden (update)

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/REEK - Op de vier stembureaus in Schaijk en Reek werd woensdag niet alleen gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, burgers van de twee dorpen konden ook aan de door politieke partij DS97 georganiseerde enquête ‘Oss of Uden’ deelnemen. Een meerderheid van de Schaijkenaren (56,1%) sluit bij een herindeling van Landerd het liefst aan bij de gemeente Oss, zo blijkt uit de uitslag van de enquête, die door in totaal 2615 inwoners van Schaijk is ingevuld. 41,3 % van de Schaijkenaren wil liever naar Uden. 2,6% van de stemmen was blanco of ongeldig.

De telling van de enquêteformulieren.

De bewoners van Reek hebben daarentegen een duidelijke voorkeur voor een samengaan met Uden. 58,9 procent van de Reekenaren gaat het liefst naar Uden, 34,5 procent heeft een voorkeur voor aansluiting bij Oss. 6,6% stemde blaco of ongeldig. In Reek vulden 589 mensen de enquête in.

Veel animo
De animo om mee te doen aan de enquête van DS97 was gedurende de gehele dag groot, zo blijkt uit de cijfers. Ongeveer 80 procent van de mensen die in Schaijk hun stem uitbrachten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, nam ook de moeite om buiten in de tent het enquêteformulier ‘Oss of Uden’ in te vullen. In Reek was de belangstelling voor de peiling van DS97 iets minder groot. Daar vulde ongeveer 60 procent van de opgekomen kiezers de enquête in.

"Ik ben hartstikke trots en tevreden dat zóveel mensen meegedaan hebben aan de enquête", reageert initiatiefnemer Arie de Kleijn van DS97. "De uitkomst in Schaijk is ongeveer wat wij vooraf in gedachten hadden, rond de 60-40. In Reek hadden wij echter meer 'Uden-stemmers' verwacht. Temeer omdat de Reekse partij (RPP, red.) zó nadrukkelijk de Uden-variant heeft gepromoot, net als Progressief Landerd. Toch zijn er een hoop mensen in Reek die deze lijn niet volgen.
Maar los van de uitslag van de enquête, duidelijk is dat het overgrote deel van de mensen echt gehóórd wilden worden. Dat vind ik een gemiste kans voor de andere partijen."    

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties