Landerd

SocialApp brengt ouderen met elkaar in contact

‘Elkaar helpen, en erom durven te vragen, dat moet gemeengoed worden!’

Door Siem van Merwijk

De uit Reek afkomstige Rob Geurts kwam al regelmatig in de media dankzij de ontwikkeling van zijn SocialApp. Een applicatie waarmee ouderen op een eenvoudige wijze met elkaar in contact kunnen komen via hun smartphones. De afgelopen periode maakte Geurts met zijn app een grote stap door deze te introduceren in diverse verzorgingstehuizen in de regio, waaronder bij Catharinahof in Grave. Hoog tijd om te bekijken hoe de zaken er nu voor staan.

Ontwikkelaar Rob Geurts instrueert zijn SocialApp aan een gebruiker.

De stap naar verzorgingstehuizen was voor Geurts een logische, dit omdat de oorzaak voor het ontwikkelen van de app daar is ontstaan. “Mijn opa en oma moesten een tijd geleden noodgedwongen vanuit Oijen verhuizen naar een aanleunwoning in Heesch. Hierdoor raakten zij veel van hun sociale contacten kwijt en hier wilde ik wat op bedenken.” Dit mondde uit in de SocialApp. Hiermee kunnen ouderen in een beveiligde omgeving vragen plaatsen om op die manier met elkaar, of met vrijwilligers in contact te komen, voor hulp of een sociale activiteit

Introductie
De introductie van de app in verzorgingstehuizen is een succes, en wordt voor uiteenlopende zaken gebruikt. “Veel senioren en hun kinderen die ik gesproken heb staan pal achter het initiatief en zien de kracht van het hedendaagse medium. Professionals in de zorg sluiten daarop aan. Geurts denkt dat het gebruiksgemak en de veiligheid van de app hier de redenen voor zijn. “De app zit eenvoudig in elkaar en is goed beveiligd. Je hoeft eigenlijk niet eens te kunnen typen om er gebruik van te maken, dit dankzij ingebouwde vraagsuggesties en andere slimmigheden. In tegenstelling tot WhatsApp en andere online buurtplatformen worden er geen telefoon-, email en adresgegevens verspreid onder de leden. Men kan discreet meedoen en kan persoonlijke gegevens delen zodra zij dat zelf veilig achten.” Er is een lokale beheerder aangesteld die als fysiek aanspreekpunt geldt voor de bewoners. Op die manier kunnen zij terecht met vragen of opmerkingen. Toch kijken enkelen nog de kat uit de boom, niet iedereen is even bevlogen met nieuwe dingen. “Zoiets heeft tijd nodig om in te bedden tussen de bewoners.” Ondanks dat opvallend veel senioren inmiddels digitaal actief zijn is ook daar nog een slag te maken volgens Geurts. “De digitale wereld eigen maken is een cruciaal onderdeel van gezond oud worden, want alleen dan kun je zelfstandig blijven meedraaien in de maatschappij. De belastingdienst, afspraken met de fysiotherapeut, huisarts en het ziekenhuis, steeds meer verloopt uitsluitend digitaal.”

'Hartstikke mooi'
Volgens Geurts wordt de app momenteel nog vooral voor onschuldige dingen gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd of iemand nog koffiefilters heeft of dat iemand spaarzegels wil hebben. “Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar het is voor mij pas echt geslaagd als mensen wat meer durven te vragen aan elkaar.” Geurts doelt hierbij op wat zwaarder geladen vragen zoals een verzoek om iemand ergens naartoe te brengen of om samen een activiteit te doen. “De tandemfiets staat nog te vaak stil, en de jeu des boules baan zou door inzet van SocialApp ook wat vaker gebruikt kunnen gaan worden.”
Op activiteiten gaat de SocialApp overigens ook inspringen in de tehuizen. “Bij Catharinahof gaan we de gebruikers via de app actief uitnodigen voor de diverse mooie activiteiten die er georganiseerd worden.”

'Dialoog over digitalisering'
De in Haaren woonachtige Geurts hoopt niet alleen dat mensen wat meer voor elkaar kunnen betekenen en dat de app wordt verspreid. “Ik hoop op een olievlekwerking en dat andere groepen zoals de KBO of een andere vereniging de app ook gaan gebruiken.” Zelf gaat hij de aankomende periode bij meer woon-zorgcomplexen langs om de SocialApp ook hier te introduceren. Over enkele weken start een pilot in Heesch, precies daar waar het idee geboren is. “De dialoog over digitalisering opwekken bij ouderen vind ik erg belangrijk! Dit is volgens mij de sleutel tot een hedendaagse manier van samenleven waarbij iedereen vrijwilliger kan zijn als het hem/haar op dat moment uitkomt”

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties