Landerd

Veel mensen met irritaties aan ogen, benauwdheid, uitslag en jeuk

Eikenprocessierups zorgt voor veel overlast in Reek en Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - De overlast van de eikenprocessierups is groot dit jaar en lijkt als gevolg van het warme voorjaar erger te zijn dan ooit. Onder meer rond het sportpark van voetbalvereniging DAW aan de Bossestraat in Schaijk en aan de Langstraat en Rijksweg in Reek is de overlastgevende rups al gespot. Zowel bij de gemeente Landerd als de plaatselijke huisartsen staat de telefoon roodgloeiend. De brandhaartjes van de diertjes veroorzaken irritaties aan de ogen, benauwdheid, uitslag en jeuk, die dagenlang kan aanhouden.

"Er komen bij de gemeente Landerd veel meldingen binnen over overlast van de eikenprocessierups, meer dan gemiddeld", geeft persvoorlichter Helen Rutten aan. “Het gaat om zo'n tien tot vijftien meldingen per dag. Daar zitten meldingen bij over de openbare ruimte, maar ook over particuliere tuinen.”

Bestrijding
De gemeente bestrijdt de rups niet bij particulieren, maar alleen in de openbare ruimte. Daarvoor wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Waar bestaat de bestrijding uit? Helen Rutten: “In de periode dat de rupsen heel kwetsbaar waren (die periode is alweer voorbij, red.) is preventief gespoten met biologisch afbreekbaar materiaal. Dit is gedaan op plekken waar in het verleden rupsen zaten en veelal dicht bij publieke plekken zoals speeltuintjes en sportvelden. Nu de rupsen in de spinsels zitten worden ze, waar mogelijk, verwijderd (weggezogen) door een professioneel bedrijf in opdracht van de gemeente.”

DAW-terrein
Er zijn veel meldingen binnengekomen van mensen die afgelopen weekend op het DAW-terrein aan de Bossestraat in Schaijk zijn geweest, bevestigt de Landerdse persvoorlichter. “Vorige week zijn, net voor de weekendactiviteiten, waar mogelijk de rupsen verwijderd. Ook aanstaande vrijdag zal dat weer worden gedaan, zoals ook op andere plekken waar publieke activiteiten plaatsvinden in het weekend.”

Melden van overlast
Het melden van overlast van de eikenprocessierups in de gemeente Landerd kan via 0486-458111 of www.landerd.nl: melding doorgeven > kies voor ‘ongediertebestrijding’ in het vakje ‘waar gaat uw melding over en specificeer daarna ‘eikenprocessierups’. Vul het formulier verder in. Binnen 5 werkdagen wordt het probleem aangepakt.


Over de eikenprocessierups

* De eikenprocessierups is een rups die ‘s zomers in eikenbomen kan voorkomen.
* Contact met brandharen kan de huid, ogen en luchtwegen irriteren;
* Vermijd contact met (deeltjes van) de eikenprocessierups;
* Toch contact gehad? Spoel de haartjes uit met water of strip de huid met plakband. Niet wrijven of krabben!
* De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over;
* Ga bij ernstige klachten naar de huisarts.

Eikenbomen met de eikenprocessierups herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. De rupsen hebben brandharen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Contact met de brandharen kan klachten veroorzaken zoals: (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid, rode en gezwollen ogen. Soms lijken de klachten op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Andere klachten kunnen zijn: overgeven, duizeligheid, koorts, je niet lekker voelen. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen er last van hebben.

Hoe kun je klachten voorkomen?
Ga je naar een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt? De volgende adviezen helpen klachten te voorkomen:
* Zorg dat je hals, armen en benen bedekt zijn;
* Vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes;
* Leg ook aan je kinderen uit dat ze contact met de eikenprocessierups moeten vermijden;
* Vermijd wegen waar eikenbomen met processierupsen staan. Ook bomen met oude nesten kunnen gevaarlijk zijn. De achtergebleven brandharen kunnen alsnog verwaaien;
* Brandharen kun je uit kleding verwijderen door ze grondig, bij voorkeur op 60ºC, te wassen;
* Als in je tuin eikenbomen staan waarin eikenprocessierupsen voorkomen, bestrijd de rupsen dan niet zelf. Huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij uw gemeente.

Als je in contact komt met de brandharen:
* Trek kleding waarin brandharen zitten uit;
* Strip de huid met plakband (plak dit op de huid en trek het dan weer los);
* Spoel de huid of ogen goed met lauw water;
* Ga niet krabben of wrijven;
* Bij hevige jeuk kan zalf of crême met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Je kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen.

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties