Landerd

Samenwerking tussen DS'97, Maashorst Vooruit en RPP

Eerste nieuwe politieke partij in oprichting voor fusiegemeente

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - De gemeenteraden van Landerd en Uden namen donderdag 16 april het besluit om te fuseren tot één nieuwe gemeente. Een dag later maakten DS'97, Maashorst Vooruit en RPP bekend dat ze voornemens zijn om gezamenlijk een nieuwe politieke partij op te richten om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in november 2021. “De kogel is door de kerk. Nu ligt het niet meer in onze handen.”

Bas Keijzer, Roland Werring en Ben Maathuis.

Voorafgaand aan het besluit om de gemeente Landerd op te heffen per 1 januari 2022 zijn er tussen de besturen van DS'97, Maashorst Vooruit en RPP al vijf oriënterende gesprekken geweest. Hierbij is gekeken naar mogelijkheden om in de nieuwe gemeente samen op te trekken. “Vertrouwen is bij alle partijen het uitgangspunt om te komen tot een succesvolle samenwerking”, zegt Bas Keijzer, voorzitter van Maashorst Vooruit. “Uit de verkennende gesprekken blijkt dit voldoende aanwezig te zijn om de volgende stap te zetten. Dat is het opzetten van een nieuwe politieke partij. We komen nu graag in contact met mensen die hieraan mee willen werken. Samen geven we de nieuwe partij vorm: van naam tot verkiezingsprogramma.”

Verdeelde achterban
Het is bijzonder te noemen dat deze drie partijen tot elkaar zijn gekomen. DS'97 stemde namelijk tegen de fusie met Uden. “De richting is nu formeel bepaald door beide gemeenteraden. Daar kunnen we niets meer aan veranderen”, stelt interim-voorzitter Ben Maathuis van DS'97. “Onze achterban is altijd verdeeld geweest over de keuze voor Oss of Uden. Al voor het besluit hebben we gekeken naar de toekomst. We beseffen dat we het alleen niet kunnen. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met partijen die onze standpunten delen. Wij zijn van mening dat dit de beste manier is om de belangen van onze kiezers te blijven behartigen.”

'Alle kernen'
Hoewel de partij in eerste instantie gevormd wordt door drie Landerdse verenigingen, is het de bedoeling om de belangen van alle dorpen in de nieuwe gemeente te behartigen. “Dus ook alle kernen van de huidige gemeente Uden”, licht RPP-voorzitter Roland Werring toe. “Wij kijken naar de behoeften van kernen afzonderlijk én de gemeente als geheel. Niet 'eigen dorp eerst', maar zonder de identiteit van de kernen uit het oog te verliezen kijken naar wat het beste is voor de gemeenschap.”
Het streven van de drie besturen is een partij met representatieve afspiegeling vanuit alle kernen en lagen van de samenleving. “Met een sterke basis denken wij dat we de belangen van onze kiezers het beste kunnen dienen door deel te nemen aan het nieuwe college”, vervolgt Werring. “Dat is namelijk wel wat we willen: onze bestuurlijke verantwoordelijkheid pakken.”

'Iedereen welkom'
Het is niet zonder reden dat de drie voorzitters daags na de stemming hun plan presenteren. Keijzer: “Er zijn nog geen officiële gesprekken geweest met partijen of inwoners uit die kernen, maar informeel hebben we wel met vertegenwoordigers gepraat. Dit is pas een eerste aanzet om het traject op te starten. We willen er graag ruchtbaarheid aan geven met als doel in gesprek te gaan met inwoners en politieke partijen uit beide gemeenten. Het einddoel is een evenwichtige partij waar mensen uit alle kernen van de nieuwe fusiegemeente zich mee kunnen identificeren. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

|Doorsturen

Mede namens Schaijk

2020-04-18 11:02:57

En doorpakken, precies wat we nodig hebben. Positief samen optrekken. Dat heeft deze tijd ook echt nodig. Ga zo door. ????

Plucheplakkers

2020-04-18 12:59:18

Lekker geloofwaardig DS'97. "Onze achterban is altijd verdeeld geweest over de keuze voor Oss of Uden. Al voor het besluit hebben we gekeken naar de toekomst". 

Hou toch op.... Het pluche is net klittenband, makkelijk geld verdienen over de rug van de burger #bah

J@n

2020-04-18 14:41:58

Werring heeft het over “bestuurlijke verantwoordelijkheid pakken”. Als je die verantwoordelijkheid had gepakt dan had je de inwoners eerlijk benaderd over de verschillen tussen Oss en Uden en zo tot een gewogen keus kunnen komen.

En zeker de keus tot fusie tot na de coronacrisis uitgesteld.

De keus voor Uden is er nu gewoon door gedrukt. Wel lekker makkelijk nu mensen met vele belangrijkere zaken bezig zijn.

Misbruik maken van de coronacrisis ten gunste van je eigen gewin!

nico degen

2020-04-18 17:49:39

In heel Nederland worden er juist nu in gemeenteraden besluiten genomen, immers het is de bedoeling dat mensen daar op kunnen blijven rekenen. Hou er nu eens mee op. 

Miep

2020-04-19 11:54:34

Beste onnutten,

Wat een geldverspilling. Het is niet eens  wettelijk verplicht om te fuseren.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties