Landerd

ANALYSE: Wel of geen enquête over herindeling?

DS97 stelt Landerdse partijen voor duivels dilemma

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

‘Wilt u bij Uden of bij Oss?’. Zo luidt de vraag die DS97 in een enquête wil voorleggen aan de Landerdse burgers. De Schaijkse Democraten willen daarmee volledig helder krijgen wat de inwoners van met name Reek en Schaijk nu écht willen met het oog op een herindeling van de gemeente. Met de voorgenomen enquête plaatst DS97 de overige vijf politieke partijen voor een duivels dilemma.

Tijdens de voorbereidende vergadering van 25 januari bleek dat de meerderheid van de Landerdse gemeenteraad niets voelt voor een enquête over de te volgen herindelingskoers. VHL, RPP, PL en VVD zagen zo’n volksraadpleging niet zitten en het CDA twijfelde nog. Enkel DS97 sprak zich resoluut uit vóór een peiling en schreeuwde dat streven deze week bij monde van fractievoorzitter Arie de Kleijn van de daken.

Een strategische meesterzet van de in de lokale politiek gepokte en gemazelde De Kleijn, die hiermee niet alleen het officieuze startschot geeft voor de verkiezingscampagne in Landerd, maar ook de onderlinge verhoudingen direct op scherp zet. Onder het motto ‘Jullie bepalen toch zeker zelf wel of jullie bij Uden of Oss willen horen’ appelleert DS97 heel geraffineerd aan de (onderbuik)gevoelens die in Reek en Schaijk heersen. Tegelijkertijd brengen De Kleijn en consorten de overige vijf partijen in een uiterst lastig parket. Want hoe kun je in een democratisch bestel nu succesvol campagne voeren met de boodschap dat inspraak van burgers eigenlijk niet op prijs wordt gesteld omdat de trein naar Uden nu eenmaal al rijdt?

De knuppel die DS97 deze week in het Landerdse hoenderhok gooide, zorgt voor veel reuring in de plaatselijke politiek. In diverse voor- en achterkamertjes zijn de overige partijen momenteel koortsachtig in overleg om de enquêteplannen van DS97 het hoofd te bieden. Het is een netelig vraagstuk. Blijven zij een volksraadpleging tegenhouden met het risico dat DS97 op 21 maart met misschien wel 5 of 6 zetels aan de haal gaat? Of kiezen de partijen ervoor om te ‘draaien’ en bij nader inzien tóch in te stemmen met de enquête om daarmee DS97 de wind uit de zeilen te nemen? Het blijft in dat geval wel de vraag of het organisatorisch nog haalbaar is om op 21 maart een legitieme enquête te houden.

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 februari is de door DS97 beoogde enquête ongetwijfeld onderwerp van gesprek. Dan zal blijken of de overige partijen hier alsnog in mee willen gaan of dat zij met de herindelingstrein de volgende halte richting Uden willen nemen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties