Landerd

Wijkagenten waarschuwen: 'Maak het inbrekers niet makkelijk'

Donkere Dagen Offensief tegen woninginbraken Zeeland

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - De Landerdse wijkagenten Femke van Eerd en Bart Klösters luidden onlangs in Arena de noodklok over het toegenomen aantal woninginbraken in Landerd. Zij riepen burgers op uit te kijken naar verdachte situaties en die bij de politie te melden.

"Afgelopen week heeft het cluster Landerd in de avonduren binnen een aantal wijken in Zeeland een extra actie gedaan in het kader van deze woninginbraken. We noemen dat het Donkeren Dagen Offensief (DDO)", vertellen Femke van Eerd en Bart Klösters. "We kijken dan onder meer of de tuinpoorten, schuurdeuren en achterdeuren zijn afgesloten en of auto’s op slot zitten. Wanneer dat niet het geval is laten we een flyer achter in de vorm van een schoenafdruk voor een stukje bewustwording. Jammer genoeg waren er ook nu weer de nodige poorten niet afgesloten en was het eenvoudig om in schuren te komen van woningen waar aan de fietssleutel ook vaak de huissleutel was bevestigd. We maken het de dieven dus nog steeds makkelijk. We kijken ook of het duidelijk zichtbaar is dat de bewoners niet thuis zijn. We treffen ook woningen aan die een verlaten indruk maken omdat in de huiskamers geen of heel weinig verlichting aan was. Dieven zien dat ook. Die lopen vervolgens naar de voordeur en bellen voor de zekerheid een paar keer aan. Bij geen reactie weten ze dan dat er niemand thuis is. Ze gaan dan naar de achterzijde, gebruiken een koevoet, gaan naar binnen en zijn binnen 10 minuten weer weg."

Wat kunnen bewoners zelf doen om woninginbraak te voorkomen? "Op de eerste plaats natuurlijk goed hang- en sluitwerk aanbrengen, sluit die tuinpoort en schuurdeur af. Doe de gordijnen dicht en zet de gebruikelijke verlichting aan en dat is dus meer dan dat kleine lampje in het hoekje van de huiskamer. Sluit in de avond de gordijnen zodat de dief geen vrij zicht in de woning heeft en dus niet weet of er iemand thuis is. Als er beneden geen verlichting aan kan, doe dan de verlichting aan op een van de slaapkamers op de bovenverdieping. Doel is dat de dieven gaan twijfelen of je nu wel of niet thuis bent. Waarom wordt de deur niet opengedaan? Ook zij weten: bij twijfel niet inbreken."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties