Landerd

Initiatief van Claudia Willemsen uit Schaijk

De tOERbox: speelse en leerzame fietstocht door De Maashorst

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Claudia Willemsen uit Schaijk heeft een voorliefde voor Amerika. Ze wil dit gevoel uitdragen door op korte termijn een gastenverblijf te beginnen in een USA Airstream Texas trailer van bijna tien meter lang. Om zich hierop voor te bereiden heeft ze de IVN-cursus gevolgd tot AmbassadOER van het Landschap De Maashorst. Als eindopdracht heeft ze een tOERbox ontworpen: een leuke en leerzame fietstocht met spelelement door het oernatuurgebied.

Claudia denkt dat veel Amerika-liefhebbers over het algemeen ook natuurliefhebbers zijn. “De Maashorst is net als een groot deel van de Verenigde Staten een echt oergebied”, stelt ze. “Vorig jaar besloot ik AmbassadOER van het Landschap te worden, zodat ik onze toekomstige gasten alles kan vertellen over ons prachtige natuurgebied. Na twee lessen gooide corona roet in het eten. Van de mooie natuurwandelingen met ons cursistengroepje kwam niks meer terecht. Wel kregen we nog uitleg via online bijeenkomsten.”

Eindopdracht
De cursus werd afgesloten met een eindopdracht: bedenk iets om De Maashorst nog beter op de kaart te zetten. “Ik had in de tussentijd al geleerd om met heel andere ogen naar de natuur te kijken”, vervolgt Claudia.
“Ik kwam op het idee om met een fietsroute aan de slag te gaan. De deelnemers leren onderweg goed te kijken. Niet alleen naar de mooie vogels en stoere wisenten, maar verder dan dat. Bijvoorbeeld waarom er ineens meidoorns midden in een veld staan. Het is een leuke en leerzame speurtocht met een spelelement door ons oergebied. Qua afstand is hij geschikt voor de gewone fietser, maar ook voor mensen met een e-bike of fluisterstep.”

Het resultaat is de tOERbox. “Een handzaam doosje met knooppuntkaarten, foto's van oerbewoners, allerlei weetjes, een eco-pen, een aantal kaarten met opdrachten en een extraatje”, licht Claudia toe.
“Onderweg kun je overal stoppen, bijvoorbeeld in Bedaf voor een wandeling over de knuppelberg, bij de pluktuin in Oss voor een mooi veldboeket of ergens anders om te picknicken of op het terras te zitten. Je fietst later of de volgende dag gewoon verder. Je bepaalt je eigen tempo en intussen leer je op een andere manier naar de prachtige natuur te kijken.”

Verkooppunten
Claudia's idee wordt tijdens haar presentatie zo enthousiast ontvangen dat ze besluit om het concept verder uit te werken. “Een tijdrovende klus”, lacht ze, “maar erg leuk om te doen. Ik heb de route zelf vele malen gefietst om hem bij te schaven of uit te breiden. Nu is de tOERbox gereed. Hij is al op verschillende plekken te koop, zoals de Read Shop in Schaijk en Jumbo Eijsermans in Zeeland.”

Je kunt de tOERbox ook online bestellen op www.toerbox.nl. Op die website vind je tevens meer informatie.

Grote caravan
En het gastenverblijf in de USA Airstream Texas trailer? "Zie het als een grote versie van de caravan die All you need is love ook gebruikt”, legt Claudia uit. Daarin kun je ‘op z'n Brabants Amerikaans overnachten.' De mogelijkheden kun je bekijken op www.airstreamnb.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties