Landerd

Claudia Willemsen verrijkt lokaal toerisme met tOERbox en AirstreamNB

'De Maashorst heeft zo veel mooie dingen waar mensen niets vanaf weten'

Door Siem van Merwijk van Platform Toerisme Landerd-Uden

MAASHORST - Een voorliefde voor Amerika en De Maashorst zorgde ervoor dat Claudia Willemsen twee vliegen in een klap sloeg voor het toerisme in de regio. Binnen korte tijd realiseerde ze twee bijzondere projecten: de Airstream’NB en de tOERbox. In deze editie van Eropuit bekijken we deze creatieve meesterwerken.

Met het Amerika van Nederland wordt vaak gedoeld op het gelijknamige plaatsje in de provincie Limburg, maar het zou ook een uitstekende titel zijn voor de woning van Claudia Willemsen en haar partner uit Schaijk. Vanaf het moment dat de grote poort aan de Schutsboomstraat in Schaijk betreden wordt ademt vrijwel alles wat in het zicht verschijnt de sfeer Amerika. Van een oldtimer tot verkeersborden en van muziekposters tot het meubilair: Alles is Amerika. “We zijn er nogal gek op” zegt Claudia lachend terwijl ik mijn ogen uitkijk. De grote blikvanger bij de entree is een typisch Amerikaanse Airstream-caravan die door Claudia werd omgeturnd tot Tiny House. “Het leek ons wel wat om van een Airstream een accommodatie te maken om te verhuren, dus zijn we een tijd terug in Amerika op zoek gegaan.” Op de vraag waarom dit niet in Nederland kan heeft Claudia een simpel antwoord. “In Nederland zijn Airstreams immens populair, zo staat er ook altijd een in het programma All You Need Is Love. Door die populariteit zijn de caravans heel prijzig. Daarom was het voor ons beter om in Amerika op zoek te gaan naar een Airstream, want daar worden ze natuurlijk gemaakt.” Zodoende startte in Texas de zoektocht naar de caravan, die binnen het bezoek van negen dagen gevonden werd. “We vonden een volledig kaal gestripte Airstream, ideaal om te verbouwen.”

Bijzonder transport
Vanuit Texas werd de caravan via Antwerpen en Oss naar Schaijk gebracht. Daar ging Claudia aan de slag met talloze duurzame, robuuste materialen om de kale Airstream om te bouwen tot de fantastische Airstream’NB (met een knipoog naar verhuursite AIRBNB). Uiteraard is het interieur hierbij volledig in de Amerikaanse stijl. “Doordat deze caravan op zijn plek blijft staan kon ik allerlei zware materialen gebruiken die ik mooi vond en volledig bij de stijl van de Airstream’NB passen.” Goed voorbeeld is de doorgang van de woonkamer naar het toilet die gemaakt is van de planken van een ledikant, met daartussen een oude tuinpoort. Wie niet beter weet ziet echter een perfect afgewerkte caravan, waarin alles op maat gemaakt lijkt.

Cursus als inspiratiebron
Waar de caravan momenteel de ‘finishing touch’ ondergaat was het een tijd eerder de oorzaak voor het ontstaan van een ander mooi initiatief: de tOERbox. “Omdat we voornemens waren de Airstream te gaan verhuren wilde ik meer weten van de omgeving, daarom besloot ik de cursus te gaan volgen om ambassadeur te worden van de Maashorst.” Tijdens de cursussen raakte Claudia dusdanig geïnspireerd dat ze van mening was dat iedereen meer van de Maashorst te weten zou moeten komen. “Zelf kom ik hier al zo lang, maar besefte ik nauwelijks waarom bepaalde zaken in de natuur van de Maashorst zo zijn, of wist ik soms niet eens van het bestaan van bepaalde plekjes af. Daarom wil ik dat graag met anderen delen.” Om hier een educatieve maar vooral ook amuserende oplossing voor te geven bedacht Claudia de tOERbox. Dankzij de tOERbox kan over verschillende fietsroutes De Maashorst worden ontdekt terwijl onderweg meer informatie over de omgeving en haar oerbewoners kan worden opgedaan met diverse kaarten en het spelelement in de box. “Daarbij moet niks en mag alles. Stel je treft een mooie plek waar je een middagje wil blijven om bloemen te plukken, dan doe je slechts een deel van een route en de dag erna de volgende. Dat is ideaal aan de tOERbox.”

Testen van de tOERbox
Om zelf te ervaren wat de fietstocht van de tOERbox precies inhoudt ga ik samen met Claudia op pad. Vooraf krijg ik een eigen exemplaar toegereikt. Deze is volledig door Claudia zelf ontworpen in de huisstijl van De Maashorst en gefabriceerd met duurzame materialen. In de box zitten diverse kaarten met daarop onder andere een goed overzicht van de route, weetjes over punten langs de route en onderdelen van het spel. Om zelf te ervaren hoe het in zijn werk gaat mag ik nabij de Schaijkse bossen een van de opdrachten uitvoeren, waarbij mijn ogen en wiskundige kwaliteiten op de proef worden gesteld. Hoewel het slechts een deel is van een kilometerslange route heb ik wel ervaren wat de tOERbox doet: op een leuke manier de Maashorst ontdekken. Iets wat zeker aan te raden is, want zelfs als je in de buurt woont is er nog zo veel te ontdekken in het gebied.

De tOERbox is te koop bij diverse ondernemers in de Maashorst en via internet. Kijk op www.toerbox.nl voor meer informatie en de exacte verkooppunten.
Zelf een nachtje slapen in de Airstraieam’NB? Check dan https://airstreamnb.nl/.


Eropuit met Siem
Siem van Merwijk neemt je mee en vertelt over zijn belevenissen in een reeks unieke verhalen. Reek, Schaijk en Zeeland hebben zoveel moois te bieden. Deze reeks is een initiatief van Platform Toerisme Landerd-Uden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties