Landerd

COMMENTAAR: Herindelingsbom barst binnen Progressief Landerd

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

“We zijn boven onszelf uitgestegen”, jubelden de fractieleiders Madeleine Hoek (VVD), Jeroen van den Heuvel (Maashorst Vooruit), Harold van den Broek (RPP) en Jacques Pijnappels (Progressief Landerd) in december 2019 in een eindejaarsinterview met Arena. Zij doelden op het ‘vele belangrijke werk’ dat de Landerdse coalitie dat jaar in hun ogen had verzet.

Het viertal keerde sindsdien niet meer terug op aarde, maar waar Hoek, Van den Heuvel en Van den Broek op onvoorwaardelijke steun van hun partijen mochten blijven rekenen, raakte Pijnappels vanaf zijn wolk van hoogmoedswaanzin steeds verder losgezongen van zijn partij Progressief Landerd. Het stelselmatig niet nakomen van de verkiezingsbelofte om de inwoners het laatste woord te geven aangaande de herindelingskoers, zorgde voor enorme weerstand en weerzin binnen PL, dat voorheen juist altijd bekend stond als actiepartij die nadrukkelijk, meer dan welke andere partij dan ook, het contact en de verbinding zocht met burgers.
Prominente partijcoryfeeën als Roel van Schaijk, Mathieu de Klein en Jos Cornelissen zetten zich - al dan niet openlijk - af tegen hun ‘niet-verbindende’ fractieleider en het flagrante kiezersbedrog van hun partij, maar beten zich keer op keer stuk op de Pijnappels-doctrine die rücksichtslos richting de ‘heilstaat’ Uden voert.

Deze week, enkele dagen voordat de Tweede Kamer haar finale oordeel velt over het amendement ‘Schaijk bij Oss’, barstte echter alsnog de herindelingsbom binnen PL. Gemeenteraadslid Gerhard Benneker stapte op vanwege ‘de perikelen en heisa rond de herindeling’ en inmiddels hangt ook de positie van fractieleider Pijnappels aan een zijden draadje. Donderdagavond, tijdens de voorbereidende raadsvergadering, wordt duidelijk of de controversiële Zeelander aanblijft als fractieleider van het verdeelde PL. “Zolang sommige leden zich boven de partij stellen en zich niet kunnen neerleggen bij een meerderheid, heb ik bij Progressief Landerd niks meer te zoeken”, zo citeert het Brabants Dagblad Pijnappels, die tijdens de coalitieonderhandelingen in 2018 de verkiezingsbelofte en daarmee het DNA van zijn partij schaamteloos uitruilde tegen een wethouderspost en een participatietraject.

Ultieme pogingen van de bevlogen, voormalige PL-gemeenteraadsleden Mathieu de Klein en Roel van Schaijk om de geloofwaardigheid van hun partij op te vijzelen (‘Houd op 17 maart alsnog een referendum, zodat de kampen niet jaren vanaf nu tegenover elkaar staan’) mochten vorige week niet meer baten.

Wat de Tweede Kamer donderdag ook besluit - Schaijk mee naar de nieuwe Maashorstgemeente of toch naar Oss? - één ding is nu al pijnlijk duidelijk: de partij die twee decennia lang met verve het progressieve gedachtegoed in de gemeente Landerd uitdroeg, blijft intens verscheurd en verwoest achter.

Sergio Boutkan
Hoofdredacteur Arena

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties