Landerd

COMMENTAAR: Herindeling verdeelt Schaijk tot op het bot

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

Het herindelingsvraagstuk ‘Schaijk bij Uden (gemeente Maashorst) of bij Oss’ verdeelt het doorgaans zo saamhorige dorp tot op het bot. Lobbyende actiecomités, rammelende petities, sneren op social media, neutraal geachte burgemeesters die politiek bedrijven en zelfs compleet verscheurde families voeren de boventoon in een discussie die als belangrijkste kenmerk ‘lokaal maatschappelijk draagvlak’ zou moeten hebben.

Volgens het ‘Maashorstkamp’ is het vereiste lokale draagvlak voor een fusie van Uden met de héle gemeente Landerd - óók in Schaijk - ruim voldoende aanwezig én getoetst. Zij beroepen zich onder meer op een referendum uit 2015, huiskamergesprekken met inwoners, ‘challenges’, een festival in Uden en de verkiezingsuitslag van 2018.

Het ‘Schaijk hoort bij Oss-kamp’ refereert op haar beurt aan de historische en geografische verbanden van Schaijk met Oss, een enquête uit 2018 waarin 58% van de Schaijkenaren aangaf liever met Oss dan met Uden samen te gaan, en de halsstarrige weigering van de gemeenteraad om, ondanks ruim 1.100 ingezamelde handtekeningen, een raadgevend referendum te houden. Juist dat laatste is een voornaam pijnpunt. Een deel van de inwoners van Schaijk voelt zich door deze weigering namelijk opzichtig genegeerd en geschoffeerd.

Of deze zich miskend voelende groep inwoners ook daadwérkelijk een meerderheid vertegenwoordigt in Schaijk is zeer twijfelachtig. Duidelijk is wel dat een online petitie die voor de helft is ingevuld door anonieme personen en inwoners van Reek, Zeeland, Uden, Volkel, Berghem, Veghel, Landhorst, Nijmegen, Den Bosch en Hapert géén helderheid verschaft over hoe de verhoudingen in Schaijk nu écht liggen.

Het feit dat de Tweede-Kamerfracties van CDA en GroenLinks tot verbijstering van het ‘Maashorstkamp’ donderdag een amendement indienden om Schaijk alsnog bij Oss te voegen, zorgt voor paniek en chaos in de beoogde fusiegemeenten Landerd en Uden. Statements van bezorgde burgervaders om toch vooral een petitie te ondertekenen, een inderhaast ingelaste raadsvergadering, gesteggel over de kosten van de peperdure en mogelijk tevergeefse Maashorstcampagne en morele chantage richting de besluitvormers (“Zonder Schaijk helemáál geen herindeling”) vechten deze dagen om voorrang.

Wat de Tweede Kamer op 25 februari ook besluit - Schaijk mee naar de nieuwe Maashorstgemeente of toch naar Oss? - in beide scenario’s blijft er een grote groep mensen met een onbevredigend gevoel achter. Dat is betreurenswaardig. Het roept de vraag op of het achteraf gezien toch niet beter zou zijn geweest dat de inwoners van Schaijk middels een referendum zélf hun toekomst hadden kunnen bepalen? Dan was voor alle betrokkenen, jong en oud, volstrekt helder geweest hoe de meerderheid van Schaijk er over denkt.

Sergio Boutkan
Hoofdredacteur Arena

 

|Doorsturen

Wim van Breda

2021-02-17 09:52:56

"Tot op het bot verdeeld", zo erg zie ik het nu (nog) niet, maar de polarisatie is er wel degelijk. Dat blijkt ook duidelijk uit de raadsvergadering van gisteren met onze burgervader voorop. Ik ben het niet altijd met DS97 en CDA eens, maar nu wel. Nu moeten we een gedegen onderzoek laten plaatsvinden, echt aan de inwoners vragen, mét goede argumenten voor iedere keuze. Dan pas zorg je ervoor dat men tevreden vooruit kan kijken.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties