Landerd

Fusie Landerd en Uden lijkt definitief bezegeld

CDA en GroenLinks trekken amendement ‘Schaijk bij Oss’ in; ‘Nieuwe gemeente Maashorst na 2 jaar evalueren’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

DEN HAAG/LANDERD – De Tweede-Kamerleden Van der Molen (CDA) en Özütok (GroenLinks) hebben hun op 11 februari ingediende amendement om ‘Schaijk bij de gemeente Oss te voegen’ dinsdag ingetrokken. In plaats daarvan dienden de twee parlementariërs een nieuw amendement in, waarbij ‘het functioneren van de nieuwe gemeente Maashorst na twee jaar wordt geëvalueerd’. De fusie van Uden en Landerd lijkt daarmee definitief bezegeld. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de herindeling.

“Dit amendement strekt ertoe de vorming van de nieuwe gemeente Maashorst te evalueren met daarbij bijzondere aandacht voor het draagvlak in de kernen Schaijk en Reek”, lichten de twee Kamerleden toe. “In deze evaluatie wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de positie van de tot de nieuwe gemeente Maashorst behorende kernen, in het bijzonder Schaijk en Reek, in relatie tot de andere delen van de gemeente en de maatschappelijke samenhang met omliggende kernen die niet tot de nieuwe gemeente behoren. Na uiterlijk twee jaar wordt bezien in hoeverre de herindeling heeft bijgedragen aan een gemeente die beter in staat is haar opgaven het hoofd te bieden en een adequaat niveau van voorzieningen te bieden voor haar inwoners. Daarbij wordt overwogen of een grenswijziging wenselijk is.”

'Geen faire kans'
GroenLinks en CDA gaven op 11 februari aan begrip te hebben voor het standpunt van een grote groep Schaijkenaren die liever zien dat hun dorp bij de gemeente Oss wordt gevoegd. "De kritiek van deze Schaijkenaren op het doorlopen proces is terecht en de inwoners van Schaijk hebben geen faire kans gekregen om hun mening te geven. Daarom dienen wij het amendement 'Schaijk hoort bij Oss' in", stelden de Kamerleden Van der Molen en Özütok tijdens de plenaire zitting in Den Haag. De geplande stemming over het amendement werd die avond echter uitgesteld naar 25 februari omdat een gedetailleerde kaart van Schaijk ontbrak.

'Zorgvuldig doorlopen proces'
De burgemeesters Marnix Bakermans (Landerd) en Henk Hellegers (Uden) reageerden geschokt op het ingediende amendement, waarmee de beoogde nieuwe gemeente Maashorst onverwacht op losse schroeven kwam te staan. "We maken ons grote zorgen. Het voorliggende amendement doet geen recht aan het zorgvuldig doorlopen proces over de herindeling. Het voorstel tot herindeling is tot stand gekomen na een uitgebreid en zorgvuldig proces van participatie met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen van de zes kernen."

In de dagen daarna gingen de twee burgervaders in de tegenaanval, waarbij met name Bakermans fel van leer trok. "Ik ben pislink en ziedend!", liet hij tijdens de extra ingelaste raadsvergadering van 17 februari optekenen. "Hoe halen ze het in hun hoofd om zomaar een pennenstreek door onze gemeente te zetten na alle inspanningen die wij hebben gedaan. In de wetenschap dat je het nooit met z'n allen eens zal zijn. Ik vond het een verschrikking om te zien. CDA en GroenLinks hebben onjuiste informatie gekregen en zijn op het verkeerde been gezet." De Landerdse burgemeester dreigde daarbij zelfs met opstappen. "Als Schaijk en Reek uit elkaar worden gehaald, dan tel ik mijn zegeningen."

Gesprekken en petitie
Afgelopen week voerden Bakermans en Hellegers meerdere gesprekken met Kamerleden en schermden daarbij onder meer met de resultaten van de petitie 'Ik ben voor de nieuwe gemeente Maashorst', die door meer dan 1.800 mensen werd ondertekend. De burgervaders zagen hun inspanningen beloond, want dinsdag trokken Van der Molen en Özütok het amendement 'Schaijk bij Oss' in en daarmee is de nieuwe gemeente Maashorst dichterbij dan ooit. In theorie kan na de besluitvorming in de Tweede Kamer alleen de Eerste Kamer nog een stokje steken voor de herindeling, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties