Grave

Let op je portemonnee tijdens het feestvieren

Carnaval groot feest voor zakkenrollers

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - De kans dat een zakkenroller toeslaat is 7,1 keer groter tijdens carnaval. In de voornaamste carnavalssteden vindt 9,8 procent van alle jaarlijkse zakkenrollerijen plaats tijdens carnaval. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij Nationale Politiecijfers werden opgevraagd en ruim 2.000 carnavalsvierders werden ondervraagd.

In Den Bosch wordt tijdens carnaval 18,0 procent van het jaartotaal aan zakken gerold. De kans dat een zakkenroller zijn slag slaat is in Den Bosch ruim 13 keer groter tijdens carnaval dan gedurende de rest van het jaar. In de gemeenten Breda (16,4 procent), Tilburg (14,8 procent) en Eindhoven (13,0 procent) vindt eveneens een hoog percentage van het jaarlijkse totaal aantal gevallen van zakkenrollen plaats tijdens carnaval.

Ruim 1 op de 10 carnavallers wel eens bestolen
Bij 12,8 procent van de carnavalgangers is er wel eens wat gestolen tijdens carnaval. Vooral jassen zijn een gewild item voor dieven. Bij bijna de helft van de diefstallen (49,7 procent) is er een jas gestolen. Ander voorwerpen die veel worden gestolen zijn portemonnees (16,9 procent) en fietsen (14,3 procent). In 2017 werden er in totaal 78.698 fietsendiefstallen geregistreerd. Gemiddeld is de kans op fietsendiefstal tijdens carnaval 1,9 keer groter dan dagen buiten de carnavalsperiode.

Aanranding en seksueel ongewenst contact
Ondanks een lichte daling in het aantal aanrandingen op landelijk niveau (2,2 procent daling), werden er in 2017 2.095 aanrandingen geregistreerd. Aanrandingen blijken tijdens carnaval nog vaak voor te komen. De kans op een aanranding is volgens de politiecijfers 3,5 keer groter tijdens carnaval dan buiten carnaval. 18 procent van alle vrouwelijke respondenten gaf aan, wel eens te maken te hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval.

Het volledige onderzoek is hier terug te vinden: https://www.feestkleding365.nl/carnaval-2018#veilig 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties