Landerd

Buurtbenkskes Reek, Schaijk en Zeeland in gebruik genomen (video)

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Wethouder Riny van Rinsum heeft donderdag 6 mei de Landerdse buurtbenkskes in gebruik genomen. Dat deed hij aan de Rosmolen in Reek. De bankjes zijn een initiatief van Samen Landerd Samen Erbij, in samenwerking met Platform Toerisme Landerd. Een bankje is een welkom rustpunt tijdens een wandeling. De ‘buurtbenkskes’ zijn bij uitstek ook plekken om een praatje met iemand te maken. Daarom zijn een aantal van de ‘buurtbenkskes’ voorzien van een uitspraak, gezegde of vraag.

De werkgroep Samen Erbij heeft subsidie ontvangen vanuit het landelijk actieprogramma ‘een tegen eenzaamheid’. Hiermee heeft de werkgroep alle rustbankjes in Reek, Schaijk en Zeeland in kaart gebracht. Daarnaast hebben ze een flink aantal bankjes voorzien van een inspiratietekst. Een uitspraak, gezegde of vraag die aan het denken zet en uitnodigt om gezellig te ‘buurten’ met de ander. Ten slotte zijn er ook een aantal nieuwe bankjes in de gemeente geplaatst.

Bijbuurten
Wethouder van Rinsum is blij met de ‘buurtbenkskes’. “In onze gemeente wordt veel gewandeld en we zien dit ook echt als een sociale activiteit. Efkes bijbuurten kan nu ook als je even uitrust tijdens het wandelen. We hopen van harte dat meer mensen een ommetje gaan maken en er mooie gesprekken ontstaan op onze benkskes. Op verschillende plekken kom je verschillende mensen tegen. Als je vaker afspreekt, kan je sociale kring groeien. Eenzaamheid is een groot probleem in onze samenleving. Met name onder ouderen, maar het komt bij jongeren vaker voor dan je denkt. Daarom vind ik dit zo'n mooi initiatief. Ik denk echt dat het kan bijdragen in de strijd tegen eenzaamheid."

Folder per kern
Met een aparte folder per kern kan iedereen zijn of haar eigen route uitstippelen. Lang of kort, met veel rustpunten of juist een flinke ronde bewegen. Er staat zelfs in deze folder of een bankje toegankelijk is met rollator of rolstoel. De folder is te vinden in de diverse zuilen van het Platform Toerisme Landerd-Uden en is ook digitaal te vinden op www.vvvlanderd.nl

Partners
Het hele project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het landelijk actieprogramma ‘een tegen eenzaamheid’ en een bijdrage van de gemeente Landerd. Ook het Buurtideeënfonds huurderskoepel Mooiland, Stichting Hertenpark Reek en de Koperhoeve Reek hebben bijgedragen. Binnen het project heeft de werkgroep Samen Landerd Samen Erbij samengewerkt met Platform Toerisme Landerd-Uden, Q-kring en de Kerngroep mensen met een lichamelijke beperking Landerd. De Zonnebloem heeft geholpen bij het verzorgen van de openingswandelingen.

(filmpje: Webtv Schaijk)

|Doorsturen