Landerd

Politiek ondernemerscafé in Wapen van Reek:

Burgers, ondernemers en politiek zeer verdeeld over herindelingskoers

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Verder gaan op de ingeslagen weg naar een fusie met Uden en de bevolking pas tegen het einde van de rit raadplegen? Of de burgers van Schaijk en Reek nu al vragen of zij bij Uden of toch liever bij Oss willen aansluiten? Twee cruciale vragen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Zowel de inwoners van Schaijk en Reek als de plaatselijke ondernemers en politieke partijen zijn hierover zeer verdeeld, zo werd woensdagavond eens te meer duidelijk tijdens het politieke ondernemerscafé in Het Wapen van Reek.

Een fusie met Uden op basis van gelijkwaardigheid', zo luidt het credo van de pro-Uden/Maashorst-partijen. "Maar wat betekent gelijkwaardigheid nu concreet", vraagt MKB-voorzitter Alfons Smits zich namens de Schaijkse en Reekse ondernemers af. "Het is een heel open woord, waar we ons als ondernemers eigenlijk geen raad mee weten. Feit is dat Uden nu eenmaal groter is dan Landerd en als het erop aankomt zullen zij bepalen hoe het gaat. Voor ons is het belangrijkste bij welke gemeente wij als ondernemers het meest hebben in te brengen, Oss of Uden."

"Voor Maashorst Vooruit, de naam zegt het al, is het duidelijk dat wij een nieuwe Maashorst-gemeente willen vormen. Alle ontwikkelingen in de laatste vier jaar sterken ons in dat idee. Belangrijk is wél dat Reek, Schaijk en Zeeland ieder hun eigen identiteit blijven behouden", zegt MV-fractieleider Jeroen van den Heuvel.

'Redelijke balans'
"Wij willen eveneens een nieuwe Maashorstgemeente vormen met Uden", zegt RPP-voorman Harold van den Broek. "Landerd en Uden zijn redelijk in balans qua inwonertal, bij een samenvoeging met het veel grotere Oss is dat niet zo."
"Als gemeente Landerd moeten we de focus hebben op de ecologische en economische ontwikkeling van De Maashorst. Dat is in vele opzichten het beste voor onze gemeente. Samengaan met Uden is een goede eerste stap op weg naar een Maashorst-gemeente."

'Uland of Landu'
VVD-leidster Madeleine Hoek verwijst met klem naar het referendum van 2015. "Destijds heeft een grote meerderheid van 3.500 mensen overduidelijk gekozen voor een Maashorst-gemeente, dát is dus de richting die we moeten kiezen." Hoe de nieuw te vormen gemeente met Uden straks moet gaan heten, vindt Hoek niet relevant. "Voor mijn part noemen ze het Uland. Of Landu."

Enquête
DS97-voorman Arie de Kleijn blijft keihard hameren op een snelle volksraadpleging in Schaijk en Reek. "Wat je als gemeentelijke overheid bij een herindeling als allereerste moet doen, is draagvlak creëren in al je kernen. Dat doe je door nú te vragen aan de burgers: Wat willen jullie? En niet pas achteraf zeggen: slikken of stikken! Pas als je de richting weet ga je onderhandelen met een andere gemeente en probeer je er zoveel mogelijk uit te slepen." De Kleijn benadrukt dat DS97 nog geen keuze heeft gemaakt voor Oss of Uden. "Dat beslissen de burgers."

Ook CDA-frontman Sybren Reitsma wil dat de burgers zo snel mogelijk worden geraadpleegd middels een enquête. "Uden lijkt op dit moment de meest logische partner, tenzij de peiling in Reek en Schaijk duidelijk iets anders aangeeft."

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties