Landerd

Burgemeester Marnix Bakermans:

'Wellicht toch glasvezel in Landerd' (update)

Door Sergio Boutkan

LANDERD - In de gemeente Landerd wordt wellicht toch een glasvezelnetwerk aangelegd. Dat zei burgemeester Marnix Bakermans dinsdag tijdens de wekelijkse persbijeenkomst van het college van B en W. "Het bedrijf E-Fiber, dat ook glasvezel in Boekel heeft aangelegd, is geïnteresseerd om dit eventueel ook in Landerd te doen", geeft de burgervader aan.

Belangrijke voorwaarde die de gemeente Landerd stelt is volgens Bakermans dat niet alleen in de drie dorpskernen, maar ook in het buitengebied glasvezel wordt aangelegd. "Dat is voor ons essentieel."

Momenteel wordt er langs Landerd een hoofdkabel aangelegd. Dat betekent dat tegen relatief lage kosten ook Reek, Schaijk en Zeeland 'meegenomen' zouden kunnen worden.

Te weinig animo
Ondanks een maandenlange promotiecampagne van LanderdNet werd eind vorig jaar bekend dat de aanleg van glasvezel in Landerd niet doorging. Er bestond onder inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland te weinig animo. Slechts een kwart van de Landerdse huishoudens schreef zich in voor de aanleg van glasvezel. Doelstelling was dat tenminste vijftig procent van de 6.400 huishoudens in Reek, Schaijk en Zeeland ja zou zeggen tegen glasvezel. In het buitengebied, waar mensen vaak dringend verlegen zitten om een goede, snelle internetverbinding, bleek iets meer dan de helft van de huishoudens (53 procent) geïnteresseerd in glasvezel.

'Geen zandspoor maar een snelweg'
Marnix Bakermans, een fervent voorvechter van glasvezel in Landerd, is blij dat zijn gemeente wellicht alsnog een glasvezelnetwerk krijgt. "Wij willen straks niet de gemeente zijn die nog een zandspoor heeft, maar een gemeente met een digitale snelweg."

35 procent deelname is voldoende
Volgens E-Fiber hoeft in Landerd nu geen 50 procent deelname gehaald te worden, maar is 35 procent ook voldoende. Marnix Bakermans is optimistisch: "Bij dat percentage kwamen we de laatste keer al aardig in de buurt, dus dat zou moeten lukken."

|Doorsturen

bewoner

2015-04-21 17:23:27

Eerst zaaien en dan oogsten?

Ik denk dat als het netwerk er ligt er veel meer mensen aanmelden als het er daadwerkelijk ligt.

reekenaar

2015-04-21 18:29:36

toch niet weer tonnen gemeenschapsgeld steken in een project dat door de markt opgepakt dient te worden...

bezuinigde

2015-04-21 22:49:06

Jongens, dit kan al lang en goedkoper door de ether .

Glasvezel

2015-04-24 22:08:50

@bezuinigde. Ether is voor mobiel en buiten. Niet voor vast en in de woonkamer. Inderdaad, dit lijkt bezuinigen. Maar uiteindelijk is het heel veel geld betalen voor heel weinig. Wie levert mij 80Gb dataverkeer per maand voor de prijs waarvoor het over glasvezel komt? Beetje jammer om ongefundeerde onzin te roepen vanuit een vast comfortabele positie met meerdere keuzemogelijkheden voor snel internet en anderen op een verkeerd spoor te zetten.

Schaijk

2015-04-25 10:13:12

Daar gaan we weer. Zal wel weer tienduizenden euro's gaan kosten van ons geld. Hoe is dit mogelijk? Een commercieel bedrijf wil hier in Landerd geld gaan verdienen aan glasvezel, en de reclamekosten betalen de inwoners? Vorige keer ook al, 90.000!!!! euro heeft de gemeente Landerd betaald aan de promotiekosten om glasvezel in Landerd te krijgen. 90.000 Euro !!!! Om een commercieel bedrijf hier voet aan de grond te laten krijgen. Dat is toch de omgekeerde wereld? Als bedrijven graag geld willen verdienen lijkt het mij toch dat ZIJ de reclamekosten moeten betalen. Niet de inwoners. 

En 3 maanden nadat het project kansloos is mislukt omdat er veel te weinig aanmeldingen waren, begint de gemeente weer opnieuw. Woont de burgemeester misschien zelf in het buitengebied en klagen zijn kinderen dat ze geen fatsoenlijke internetverbinding hebben hier in Landerd?

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties