Landerd

Burgemeester Marnix Bakermans: ‘In Landerd heerst een enorme verbondenheid, in goede en in slechte tijden'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - De coronapandemie heeft sinds het begin van 2020 wereldwijd een enorme impact op onze samenleving. Ook in de gemeente Landerd eiste het COVID-19-virus tientallen levens. Burgemeester Marnix Bakermans kijkt dan ook met bittere gevoelens terug op de afgelopen 16 maanden, maar ziet tegelijkertijd ook positieve ontwikkelingen. “Landerd is een heel weerbare en flexibele gemeenschap gebleken.”

Volgens de coronacijfers van het RIVM zijn in Reek, Schaijk en Zeeland in totaal 28 personen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus, maar volgens Bakermans ligt het aantal corona-sterfgevallen in Landerd in werkelijkheid beduidend hoger. “Sinds de start van de pandemie hebben we in onze gemeente een oversterfte van 70, dus het zijn er veel méér dan 28. We hebben ongelooflijk veel doden moeten betreuren. Het beeld dat mij het meest is bijgebleven in de coronaperiode is dat van mensen die helemaal alleen op een kamer zijn gestorven omdat er niemand bij hen mocht zijn. Wanneer je geen afscheid meer kunt nemen van je dierbaren is dat héél ingrijpend. Echt verschrikkelijk.”
Inmiddels gaat het langzaam maar zeker weer de goede kant op, constateert de burgemeester. “Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, bijna alles kan weer. Maar we moeten ons terdege beseffen dat we van héél ver komen.”

Jongeren
Jong en oud zijn diep geraakt door de gevolgen van corona en de langdurige lockdown die daaruit voortvloeide. Bakermans: “Jongeren zijn misschien nog wel het zwaarst getroffen. Zij hebben de meeste behoefte aan een actief sociaal leven. Sporten, uitgaan, studeren... alles viel weg voor deze groep. Niet alleen bij ouderen, maar zeker ook bij jonge mensen was daardoor sprake van eenzaamheid. Onze jeugdpreventiemedewerkers hebben in dat kader uitstekend werk verricht. Maar ook de horecaondernemers en winkeliers hebben veel goede dingen gedaan, onder meer in het op- en afschalen van hun werkzaamheden. Dit ondanks het feit dat zij zelf ook veel pijn hebben geleden, zowel financieel als persoonlijk. Maar zij snapten de dilemma’s en hebben zichzelf en hun bedrijf weggecijferd in het collectieve belang. Al met al is er dus ook veel goed gegaan. Natuurlijk heeft niet iedereen altijd geloofd in de maatregelen die zijn genomen door de overheid, maar de acceptatie van bijvoorbeeld de inzet van politiemensen en BOA’s is steeds hoog geweest.”

‘De kracht van Landerd’
Ondanks alle ellende die COVID-19 met zich mee heeft gebracht, heeft de Landerdse burgervader ook veel positieve herinneringen aan de coronaperiode. “De belcirkels, de boodschappendiensten, het applaus voor de zorgmedewerkers, die in de eerste maanden vaak onbeschermd rondliepen, en de massale erehagen bij uitvaarten. Het was hartverwarmend om te zien hoe mensen in nood en eenzamen extra ondersteuning kregen. De inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland wisten elkaar in deze moeilijke tijden echt te vinden en voelden haarfijn aan wie er hulp nodig had. Maar eigenlijk verbaasde mij dat ook niet, want in de kern zie ik al jarenlang dat dit de kracht is van de Landerdse samenleving. Er heerst hier een enorme verbondenheid, in goede en in slechte tijden. Ik ben daarom ook zeker niet pessimistisch richting de toekomst. Juist in deze tijden van crisis is Landerd een heel weerbare en flexibele gemeenschap gebleken.”
De gemeente Landerd richtte vorige maand een speciale corona-gedenkplek in bij natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk. Met een grote picknicktafel en een jonge eikenboom als symbool van troost en hoop. “We liepen als gemeente al een tijdje rond met het idee om hier invulling aan te geven”, zegt de burgemeester. “Het is een plek om verdrietige gevoelens, maar ook blije herinneringen te delen met elkaar. We hopen dat de gedenkplek door veel mensen gevonden gaat worden en dat er goede gesprekken plaatsvinden. Nu, maar ook nog over een aantal jaren.”

‘Laat je vaccineren’
Marnix Bakermans kijkt na de zware coronaperiode en langdurige lockdown het liefst vooruit. “Mijn agenda loopt gelukkig weer vol. Maar we mogen niet vergeten welke prijs we hebben moeten betalen voor de vrijheid die we heel lang hebben gemist en die nu langzaam maar zeker weer terugkomt. De coronapandemie heeft ontzettend veel impact en ik denk dat iedereen meer dan ooit beseft hoe belangrijk gezondheid is. In dat kader hoop ik dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, zodat we in de toekomst de schade beperkt kunnen houden. De vaccinatiegraad is in deze regio gelukkig hoog. Tegen iedereen die nog twijfelt over een vaccinatie zou ik willen zeggen: denk erover na en doe het! Voor jezelf, maar ook in het algemeen belang. We moeten voorzichtig blijven, want de besmettingen lopen weer op, met name onder jongeren. Door ons aan de regels te blijven houden, kunnen we dan misschien een mooie zomervakantie tegemoet zien."

|Doorsturen