Landerd

Bellen met de burgemeester...

Door Burgemeester Marnix Bakermans

In de rubriek bellen met de burgemeester geven we u een kijkje in de keuken van de werkzaamheden van de burgemeester.

Herindeling
Op dit moment loopt de zienswijze periode. U kunt vragen stellen over het herindelingsontwerp tijdens inloopmomenten. Ook kunt u geholpen worden bij het indienen van een zienswijze. Er zijn al twee inloopmomenten geweest in Schaijk en Zeeland. In het Wapen van Reek is er op 27 november een inloopbijeenkomst. Inwoners kunnen nog tot 27 december 2019 hun reactie geven op het herindelingsontwerp. De colleges van Uden en Landerd zijn bij elkaar gekomen om het vervolgtraject van de herindeling te bespreken. Voor de onderwerpen economie, buitengebied, zorg en overheid en bestuur worden in de komende periode plannen van aanpak geschreven. Ook deze plannen gaan we met inwoners en organisaties bespreken. We zijn dus, naast de zienswijzeprocedure, volop aan het werk. Met de colleges van Uden en Landerd hebben we een werkbezoek gebracht aan de Pompestichting in Zeeland. We kregen een rondleiding en we werden geïnformeerd over het werken en het verblijven op deze locatie.

Bezoek aan Q- kring
Ik heb een bezoek gebracht aan de Q- kring Landerd. De Q- kring is in 2017 van start gegaan als een ontmoetingsplek voor Q koortsslachtoffers en hun partner. Ze wisselen ervaringen uit, delen kennis en bespreken nieuwe ontwikkelingen . Het is iedere keer weer erg confronterend te zien wat een verwoestend effect de Q koorts bacterie op vele levens heeft. Ik ben zelf lid van de Raad van toezicht van Q- support. Daar probeer ik mijn bijdrage te leveren om te zorgen dat er een centraal steunpunt komt. In dit steunpunt moet kennis zijn om de Q koorts patiënt de goede weg te kunnen wijzen.

60-jarig huwelijk
Het echtpaar de heer en mevrouw Van de Wetering-Verstegen uit Schaijk mocht ik van harte feliciteren met hun mooie jubileum. 60 jaar getrouwd is een prachtige mijlpaal om feestelijk bij stil te staan.

Gesprekken met agrariërs en bouwbedrijven
Ik heb een bezoek gebracht aan studieclub Schaijk. Deze club bestaat uit boeren die bespreken hoe zij onder andere hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Proeftuin de Peel werd deze avond gepresenteerd. Ook sprak de club over stikstof en de gevolgen voor de agrarische. Het college heeft bouwbedrijven uitgenodigd voor een ontbijt. Tijdens het ontbijt hebben we ook met hen gesproken over de ontwikkelingen rondom de stikstof en pfas en welke mogelijke gevolgen dit heeft op hun bedrijven. Met de infra- en grondbedrijven gaan we binnenkort ook nog praten.

Carnaval
De elfde van de elfde was het startsein voor het losbarsten van het carnavalsseizoen. Carnavalsliefhebbers kunnen hun hart weer in Landerd ophalen. Ik was aanwezig bij de onthulling van alle (jeugd)hoogheden met dit jaar een primeur voor Reek. Zij hebben voor het eerst in de Landerdse carnavalshistorie een prinses, een hertogin en twee jonkheren. Carnaval belooft weer een fantastisch feest te worden in onze drie kernen!

Brandweer
Samen met de brandweer heb ik de jaarlijkse jubileum dag gevierd. Er waren jubilarissen, bevorderingen en diploma uitreikingen. Maar we hebben ook afscheid genomen van drie trouwe korpsleden. Ik wil hen hartelijk bedanken voor hun jarenlange inzet. Gelukkig hebben zich ook weer nieuwe brandweerlieden aangemeld die zorgen voor opvolging.

“Marjanneke, stoer wijf”
Ik heb het boek “Marjanneke, stoer wijf” in ontvangst mogen nemen van schrijfster Anneliese Vonk- van der Zanden. Zij is geboren en getogen in Schaijk en beschrijft in het boek het leven van haar overgrootouders.

Freedom Flame-tulp
Samen met Bram, Esmee en Lotte uit Zeeland heb ik bij de Mariakapel Freedom Flame tulpen geplant. Deze tulp staat symbool voor leven in vrijheid. Tijdens de herdenking op 4 en 5 mei volgend jaar staan deze tulpen in bloei. Verschillende gemeenten in Nederland planten de Freedom Flame. In Landerd worden ze ook nog geplant bij de oorlogsgraven in Zeeland, in Reek bij de Schutsengel en in Schaijk in bloembakken op het Kapelanieplein.

Sinterklaas
Tot slot heb ik Sinterklaas welkom mogen heten in Zeeland. Dit weekend ontvangen we de goedheiligman ook in Reek en Schaijk.

Marnix Bakermans
Burgemeester Landerd

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties