Landerd

Bellen met de burgemeester…

Door Burgemeester Marnix Bakermans

Een mooie week was het, de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding van dit deel van Brabant. Mooi doortochten met veel publiek. En veel vrijwilligers die inhoud geven aan het begrip vrijheid en het doorgeven van het belang ervan aan jongere generaties. Een fantastisch voorbeeld is het ontbijt op de basisscholen in Schaijk, waar ouderen van boven de tachtig herinneringen delen met de kinderen. Ingetogen waar het gaat om mensen die gesneuveld zijn, besef van het vieren van vrijheid en het belang daarvan. Veel mensen hebben er de schouders weer onder gezet en het belang van het vieren van de vrijheid op een mooie manier onderstreept.

Ontmoeting met burgemeesters
Afgelopen week was het burgemeesters dag, dan ontmoeten de collega burgemeesters uit Brabant elkaar. Op zo’n dag bezoeken we een aantal bedrijven, waaronder dit keer Bol.com en Mandemakers. Interessant natuurlijk om de bedrijven te zien, maar daarnaast heel goed om collega’s te ontmoeten, elkaar te leren kennen en kennis te delen.

Spannende voetbalwedstrijden
Op het programma stond de lokale derby Achilles-Festilent. Het eindigde met een 1-0 overwinning voor Achilles. Hoera, Landerd heeft gewonnen! Een ander voetbaltoernooi was er bij het safe house Point O. Hier verblijven jongeren die herstellende zijn van een alcohol of drugsverslaving. Daar mocht ik de prijs aan het winnende team uitreiken, maar belangrijker nog vind ik de gesprekken die ik daar heb met jongeren. De kiem van de verslaving begint al op jonge leeftijd. Te vaak vinden jongeren én ouders het gebruik van alcohol en drugs op jonge leeftijd normaal. Ik zeg het nogmaals, ouders, ben zuinig op je kinderen en werk een verslaving niet in de hand door het allemaal maar normaal te vinden.

Voorronde Keukenbazen
De voorrondes zijn gehouden, samen met kok Tom van Creij heb ik gerechten voorbij zien komen die met veel passie zijn bedacht en gemaakt. Dat leverde 17 mooie tweede plaatsen op én een winnaar: De Drie Bakkertjes, Luuk, Mees en Jens gaan op 5 oktober hun ‘kersttong’ presenteren in de Mega Live kookBattle. Heel veel succes!

Opening expositie ‘Project Maashorst’
Ik heb een bijzondere expositie van kunstenares Lisa Beckers mogen openen bij Atelier Anders. Zij deed onderzoek naar pigmenten in de Maashorst en maakte daarmee haar eigen verf, die ze weer gebruikt voor haar schilderijen. Voor wie wil zien hoe je van pigment verf maakt; de kunstenares geeft een demonstratie tijdens het Oerfestival in de Maashorst dat plaatsvindt in de herfstvakantie.

Gezamenlijke commissievergadering met Uden
De politieke fracties van Uden en Landerd hebben op 30 september gezamenlijk de raadsvergadering voor 24 oktober voorbereid. Best een bijzonder moment, omdat dit de eerste keer was dat alle fracties met elkaar aan de vergadertafel zaten. Een prima avond, waarbij elke partij zijn stem heeft kunnen laten horen en eventuele moties en amendementen heeft aangekondigd. De beide raden zullen de raadsvergadering nog voorbereiden in de eigen gemeente en op 24 oktober besluiten de gemeenteraden over het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Maashorst.

In gesprek met de fracties
Tot slot, afgelopen weken heb ik gesproken met diverse raadsfracties. Ik maak een ronde langs alle politieke partijen om bij te praten over ambities voor de komende jaren. Ik ervaar dat als heel erg goed en nuttig om te doen. De komende weken ga ik hiermee verder, totdat ik alle fracties gesproken heb.

Marnix Bakermans
Burgemeester gemeente Landerd

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties