Landerd

Zorgcoöperaties actief tijdens Week tegen Eenzaamheid

‘Belangrijk om eenzaamheid te signaleren en verbinding met elkaar aan te gaan’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Van 1 tot en met 8 oktober was het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land was er extra aandacht voor het thema eenzaamheid. In veel plaatsen waren er activiteiten, zo ook in de gemeente Landerd. In De Babbelaer in Reek vond zondag een verrassingsmiddag plaats en bij Jumbo Eijsermans in Zeeland en Albert Heijn Christiaens in Schaijk werd de hele week koffie met wat lekkers geserveerd. “Niet alleen bij ouderen, maar ook onder jongeren zie je veel eenzaamheid.”

Debbie Koning van Zorgcoöperatie Schaijk serveert koffie in Albert Heijn Schaijk

De landelijke Week tegen Eenzaamheid wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Onder het motto ‘Kom erbij!’ staat ontmoeting en verbinding centraal.

Samen Landerd, Samen erbij
In de gemeente Landerd organiseert de werkgroep Samen Landerd, Samen erbij een aantal activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Zo was er in Reek een verrassingsmiddag waar dertig mensen uit Landerd op afkwamen. Het samenzijn begon met koffie met wat lekkers. Daarna kon men oud-Hollandse spelletjes spelen. Tussendoor werd iedereen getrakteerd op een lekker advocaatje met slagroom. Na afloop was er nog een borreltje. "Het was een heel gezellige middag", vertelt gezondheidsopbouwwerker Gertie Theunissen. "De zondag is vaak een lastige dag voor mensen die alleen zijn. Dan gebeurt er niet zoveel. Daarom werd het door iedereen als heel fijn ervaren."

Bewustwording
Debbie Koning, voorzitter van Zorgcoöperatie Schaijk, zit maandagochtend aan de koffietafel van Albert Heijn Christiaens in Schaijk om met mensen in gesprek te gaan over het thema eenzaamheid. “Ik maak een praatje met mensen en probeer op die manier bij te dragen aan de bewustwording rondom eenzaamheid en de grote kleine stappen die we kunnen zetten om eenzaamheid te beperken bij veel doelgroepen”, vertelt Debbie.

Eenzaamheid bij jongeren
Eenzaamheid is niet iets wat alleen bij ouderen speelt, benadrukt Debbie. “In de media is het voornamelijk de eenzaamheid onder ouderen die aandacht krijgt, maar wij willen als Zorgcoöperatie ook eenzaamheid bij andere doelgroepen bespreekbaar maken. Er zijn verschillende categorieën mensen die kwetsbaar zijn en zich eenzaam kunnen voelen. Denk aan mensen die aan het begin van hun carrière staan of mensen die alleen wonen en vooral veel virtuele verbinding hebben, maar weinig hechten. Maar ook bij scholieren zie je veel eenzaamheid. Het is van groot belang om dat te signaleren. Bijvoorbeeld door te letten op kleine dingen als: fietst iemand altijd alleen naar school? Hoe kun je eenzaamheid herkennen en er écht zijn voor elkaar. Daarom zitten we deze week in de Albert Heijn in Schaijk en de Jumbo in Zeeland, om met mensen in gesprek te gaan. Het is heel belangrijk om eenzaamheid te signaleren en verbinding met elkaar aan te gaan.”

Vrienden maken Onder de Linde
Twee weken geleden organiseerde de Zorgcoöperatie Schaijk voor het eerst de bijeenkomst ‘Vrienden maken Onder de Linde’. Debbie Koning: “Een bijeenkomst onder leiding van jeugdpreventiewerker Tobias Jubbega met als doel een steuntje in de rug te bieden aan jongeren van 14 tot 17 jaar die weinig aansluiting hebben en moeilijk vrienden kunnen maken. We streven ernaar om één keer in de maand zo’n bijeenkomst te gaan organiseren voor deze doelgroep. Als Zorgcoöperatie willen we er namelijk voor álle leeftijden zijn.”


80 procent Nederlanders wil zelf iets doen tegen eenzaamheid
Maar liefst 80 procent van de Nederlandse bevolking wil een bijdrage leveren om eenzaamheid terug te dringen. Het meest genoemd worden samen een activiteit ondernemen, een kop koffie drinken of helpen bij vervoer. Dit blijkt uit een recente peiling, geïnitieerd door het ministerie van VWS, onder ruim 1.000 Nederlanders. Gevoelens van eenzaamheid kunnen iedereen overkomen, jong én oud. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. 80 procent van de Nederlanders beschouwt dit als een redelijk groot tot zeer groot probleem.

Het 'koffiemoment' bij Jumbo Eijsermans in Zeeland.

De verrassingsmiddag bij De Babbelaer in Reek.

Oud-Hollandse spelletjes spelen en tussendoor een advocaatje met slagroom.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties