Landerd

ANALYSE: Gelikt Maashorst-festival levert nauwelijks nieuwe inzichten op

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

‘Doe, denk, praat en beleef mee!’ Onder dat motto vond maandag 24 juni in theater Markant in Uden het Festival Gemeente Maashorst plaats. De afgelopen maanden werden kosten (aan de ‘Op weg naar gemeente Maashorst-inspraakcampagne’ hangt een prijskaartje van ruim een ton!) noch moeite gespaard om burgers van Landerd en Uden actief te betrekken bij het herindelingsproces. Geen oersaaie inspraakavonden of ellenlange enquêtes, maar überhippe ‘challenges’ waarbij burgers foto’s en filmpjes delen via internet en een gelikt fusiefestival met thematafels, lezingen, workshops zumba, graffiti en vlaggen maken, selfies, muziek- en dansvoorstellingen. Deze nieuwerwetse, door het externe organisatieadviesbureau Twynstra Gudde begeleide aanpak, leidde echter tot louter ‘open deuren’ en leverde nauwelijks nieuwe inzichten op.

Aan de hand van interviews en challenges met bewoners en bijeenkomsten van wijkraden en initiatiefgroepen uit Landerd en Uden kwam de afgelopen tijd een keur van - volkomen voorspelbare - thema’s naar voren. Deze werden maandag besproken aan diverse gesprekstafels. Het zal niemand verbazen dat de toekomstige bewoners van de fusiegemeente Uden-Landerd veel waarde hechten aan zaken als ‘de eigen identiteit van kernen’, ‘voorzieningen en zorg’, ‘laagdrempelige dienstverlening’ en ‘saamhorigheid’. Zouden dergelijke thema’s zonder peperdure challenge-campagne ook niet zijn opgeborreld?

Burgemeester Marnix Bakermans sprak vorige week nog de hoop uit dat aan de verschillende thematafels in Markant ‘een verdiepingsslag’ zou kunnen worden gemaakt. Veel verder dan het schrijven van de nodige trefwoorden op een groot vel papier kwam het aan de meeste tafels echter niet.

Het bezoekersaantal - volgens hun eigen, nogal ruime schatting een kleine 500 mensen - bestempelen de burgemeesters Hellegers en Bakermans als ‘boven verwachting hoog’. Na aftrek van college- en gemeenteraadsleden, politieke commissie- en werkgroepleden, gemeenteambtenaren, standhouders, gastvrouwen, journalisten, sprekers, aalgladde externe pr- en propagandafiguren, tientallen muzikanten, voorzitters van ondernemersverenigingen, sport- en spelbegeleiders, balletdanseressen, foodtruckpersoneel en nog wat andere ‘usual suspects’, blijft echter slechts een beperkt aantal festivalbezoekers over, voornamelijk 65-plussers. Weinig verrassend wanneer je een festival organiseert op een doordeweekse dag, waarop de meeste mensen tussen 20 en 65 jaar nu eenmaal aan het werk zijn. En een temperatuur van 35 graden helpt natuurlijk ook niet mee.

De burgervaders Hellegers en Bakermans zijn desalniettemin erg tevreden over het festival en reppen van ‘een goede inbreng vanuit de burgers en een prima sfeer. Het is van groot belang dat de inwoners van zowel Uden als Landerd hun stem hebben kunnen laten horen.”

|Doorsturen

anton coolen

2019-06-25 21:09:41

Voor de duidelijkheid.

Is het u ook opgevallen dat in het BD of welk medium dan ook het woordje Schaijk nergens benoemd wordt. Dat bij de niet-genodigden bijna helemaal geen Schaijkenaren aanwezig waren. 

Toeval????? 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties