Landerd

ANALYSE: Drukbezochte protestbijeenkomst in Schaijk biedt weinig nieuwe inzichten

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - "Na mijn verhaal zullen de verhoudingen binnen de Landerdse gemeenteraad heel anders komen te liggen. Ik ben ervan overtuigd dat de raad dan tóch voor een referendum zal kiezen”, zo stelde Piet Manders vorige week in Arena. Of de 80-jarige Schaijkenaar hier gelijk in krijgt valt na de drukbezochte protestbijeenkomst van donderdagavond in De Phoenix ernstig te betwijfelen. Het betoog van de Schaijkenaar over de in zijn ogen 'onjuiste en misleidende gang van zaken rond de gemeentelijke herindeling' en de 'discutabele rol hierin van burgemeester Marnix Bakermans' was weliswaar bevlogen en gepassioneerd, maar bood tegelijkertijd weinig nieuwe inzichten.

Piet Manders spreekt de aanwezigen toe.

Zo'n 150 mensen, voornamelijk 50-plussers, hebben donderdagavond de moeite genomen om naar de protestbijeenkomst in dorpshuis De Phoenix te komen. "Een mooie opkomst", vindt initiatiefnemer Piet Manders. "Temeer omdat de mensen helemaal niet wisten wat ik ging vertellen."

'Puur bedrog'
In het eerste gedeelte van zijn betoog geeft Manders de Landerdse politieke partijen er stuk voor stuk van langs. Van zijn oude liefdes VHL ("de bestuurscrisis die door hen veroorzaakt is, kost de gemeenschap maar liefst acht ton aan wachtgeld") en Progressief Landerd ("Moritz Böhmer doet alles om te voorkomen dat Schaijk naar Oss gaat") tot het CDA ("die partij zit in de oppositie, maar je hoort er nooit iets van"), de VVD ("Madeleine Hoek heeft geen enkel respect voor een andere mening") en DS97-afvallige Jordi Zwaans ("puur bedrog dat hij zijn zetel niet inlevert").

Marnix Bakermans
Zijn voornaamste target is echter burgemeester Marnix Bakermans. "Een zeer aimabel persoon, ik ken weinig mensen die zo welbespraakt zijn als hij. Daar kan Thierry Baudet een voorbeeld aan nemen. Gevolg is dat hij iedereen inpakt. Iedereen, inclusief de gemeenteraad, gaat door de knieën voor hem. Hij maakt daar misbruik van en gaat zijn boekje volledig te buiten. De taak van een burgemeester is om politiek neutraal te zijn en boven de partijen te staan. Maar dat doet Marnix Bakermans absoluut niet. Hij kiest voor mensen die het met hem eens zijn en anders is het fout. Ik heb dat zelf ervaren toen ik hem heb laten merken dat ik het niet eens ben met de herindelingskoers die wordt gevolgd. Toen kreeg ik hem tien minuten lang aan de telefoon. Hij was ronduit onbeschoft in dat gesprek. Dát is de Bakermans die je tegenover je krijgt als je het níet met hem eens bent. Hij luistert, net als Donald Trump, alleen maar naar zichzelf en naar jaknikkers."

Anekdotes
Na een bonte verzameling, vaak borrelpraatachtige anekdotes over onder meer de 'Maashorst-spandoeken' in het dorp en de in zijn ogen misplaatste aanwezigheid van het Udense college van B en W op de Landerdse nieuwjaarsbijeenkomst van 2019, hamert Manders op zijn belangrijkste boodschap: "We hebben recht op een eerlijk referendum waarbij mensen kunnen aangeven of ze liever hebben dat Schaijk naar Oss gaat of naar Uden. Een bíndend referendum, per kern, waarbij vooraf wordt afgesproken dat de gemeente zich houdt aan de uitslag ervan."

Respect en teleurstelling
Onder de bezoekers van de bijeenkomst proef je na afloop enerzijds respect voor het feit dat de tachtigjarige Schaijkenaar zijn nek uitsteekt en strijdvaardig voor zijn mening uitkomt, maar anderzijds ook teleurstelling over de weinig vernieuwende inhoud van zijn betoog en de niet altijd even sterke en relevante argumenten die hij aanvoert. Het is dan ook maar zeer de vraag of de gemeenteraad na donderdagavond haar mening over een hernieuwd referendum over de herindeling van Landerd gaat bijstellen.

|Doorsturen

Geertje Kuijntjes

2020-01-24 12:00:13

"borrelpraatachtige anekdotes" Hahaha, wat zijn die actievoerende kranige besjes toch ijselijk kinderlijk. De vergrijzing van DS wordt nu officieel hun teleurgang, op naar de Gemeente Maashorst. 

Gert van de Voet

2020-01-24 16:57:15

Het was een eenmansactie van Piet Manders (80 jaar) naar zijn vriendenclub.

Dat dit oudere mensen zijn is toch normaal. Heeft niets te maken met DS. Knap dat die mensen op die leeftijd de moeite nemen voor een maatschappelijk belang en hebben geluisterd naar het herhalen van zetten die gebeurd zouden zijn .

Uiteraard helemaal niets verrassends maar hij mag zijn vrienden informeren. Daarnaast zijn ontevredenheid over de gang van zaken.

Gaf heel duidelijk aan vooraf dat het helemaal op persoonlijke titel is.

Op naar de gemeente Maashorst zonder Schaijk!

nico degen

2020-01-25 10:27:31

Piet Manders wordt door het Brabants Dagblad opgerold verfrommeld als een vodje in de prullenbak gegooid. De man had niets nieuws te vertellen. Over wethouder Böhmer kon hij ook al niets vertellen. Ik zou zeggen begin er dan niet over. Bij de aanwezige 150 mensen verminderde de aandacht na gelang het praatje vorderde, voornamelijk omdat Manders alles eerder in de Arena had verwoordt. Als Manders verwacht enige positieve invloed te hebben op B&W met zoveel negativiteit, heeft hij het goed mis.

Carel

2020-01-25 11:19:31

Je bent ook zo geweldig nico

nico degen

2020-01-25 11:42:11

Had je het te druk of weet je niets anders te vertellen. Het valt ook niet mee om met meer dan een identiteit je te korte omschrijvingen naam te geven. Je draagt niets bij, bent nergens voor of tegen en inhoudelijk alleen maar op de persoon. Waarbij je alleen schrijft als je negatief kan zijn.

Gert

2020-01-25 16:29:42

Wijsneus,

Stop eens een keer met je altijd negatief over mensen uit te laten.

U schrijft alleen negatief. Een ieder lacht u uit, jammer dat u dat zelf niet begrijpt. 

Het leven heeft u waarschijnlijk veel negatieve ervaringen gegeven.

Dat is erg voor u, maar laat andere mensen gewoon netjes met rust.

Zie het ingezonden stuk van Van Tilburg. Dat is duidelijk op u gericht. Dat zult u ook wel niet begrijpen.

Zielig.

Quintin van Zuijlen

2020-01-28 21:09:38

Ik moet toch Nico bijstaan, hij heeft gelijk dat Piet Manders onzin uitkraamt. Hij beweert voor voor democratie te staan, maar wil ons een referendum door de keel rammen dat ons voor de gek houdt. De vraag "Oss of Uden" is al lang beantwoord, voorzover een vraag nog beantwoord moet worden, is het of Schaijk verenigd mag worden met Uden. Enkel als deze in het negatief beantwoord wordt komt de eerdere vraag pas opnieuw aan bod om eventueel per referendum opnieuw beantwoord te worden. Maar goed, zoals de petitie blijft aantonen mag Schaijk bij Uden horen en is een referendum enkel nadelig.

Overigens wil ik nog opmerken dat ik Manders' uithaal naar Jordi Zwaans ongepast vind voor iemand die pretendeert voor democratie te staan. Wat is onze democratie waard als onze verkozen vertegenwoordigers niet voor zichzelf mogen denken hoe zij het beste kunnen vertegenwoordigen? Hij is verkozen op een lijst waar hij op gezet is om waar hij voor staat, niet om of hij vindt of Schaijk naar Oss of Uden toe moet. Ik heb niet op hem mogen stemmen, en wegens de lijst waar hij op stond zou ik dit onwaarschijnlijk gedaan hebben als ik dit wel mocht, maar ik zal zeker overwegen op hem te stemmen, want hij staat ervoor naar Schaijk te luisteren en te vertegenwoordigen, en niet zomaar een partij.

nico degen

2020-01-29 08:13:29

Opvallend vind ik dat mensen waarvan een reactie met hun echte naam is ondertekend, inhoudelijk wel op het onderwerp reageren, en mensen die dit niet doen, zich bezighouden met persoonlijke zaken. Let er maar eens op. Stiekem schelden hoort toch bij sommige mensen die daar wel wat aan kunnen doen, maar het niet durven.

Anton Coolen

2020-01-29 10:45:14

Dank 

anton coolen

2020-01-29 19:02:50

Hoe kan het verkeren.

Lees Maashorst Vooruit dus hetzelfde als Zeeland Groen Links. De animators inclusief RPP en PL. Van Schaijk naar Uden.

Groen Links Oss gaat als het nodig is naar de Tweede Kamer, gezien de praktijken die er gevoerd worden om de inwoners van Schaijk geen recht te geven op een keuze. 

Er volgen naar ik heb begrepen meer partijen.

Chapeau!

Lees BD morgen en nu digitaal.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties