Landerd

Actiegroep Schaijk hoort bij Oss: ‘Herindeling nog steeds geen gelopen race’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK – Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maakte vorige week bekend dat er van de kant van de regering geen bezwaren zijn tegen de beoogde fusie van Landerd en Uden tot de nieuwe gemeente Maashorst. Het kabinet schoof daarmee de kritiek van diverse politieke partijen uit de Tweede Kamer terzijde. Het beslissende woord over de voorgenomen herindeling is echter niet aan de regering, maar aan de leden van de Tweede en Eerste Kamer. Volgens actiegroep Schaijk hoort bij Oss is er dan ook nog geen sprake van een gelopen race.

“Als actiegroep worden wij door veel mensen aangesproken met de mededeling dat het een gelopen race is en dat de nieuwe gemeente Maashorst een feit is. Begrijpelijk als je het laatste nieuws over de herindeling in de media volgt. Reden voor ons om nogmaals duidelijk te maken hoe het ervoor staat en wat er nog staat te gebeuren. De minister heeft inderdaad de meeste vragen van de diverse partijen in, zeg maar, het voordeel van de gemeenten beantwoord. Het voert in dit bericht te ver om daar uitvoerig op in te gaan. Wat wij er wel over willen zeggen is dat er in de antwoorden veel, we houden het maar netjes, vergissingen zitten. Cijfers die verkeerd zijn weergegeven en feiten die niet kloppen en zo weerlegd kunnen worden met harde bewijzen.”

Wat staat er nog te gebeuren?
Er komen nog twee momenten in het besluitvormingsproces, benadrukt de actiegroep. “Eerst de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer en vervolgens behandeling in de Eerste Kamer. Van beide momenten is nog niet duidelijk wanneer ze plaatsvinden. Wel duidelijk is dat de behandeling in de Tweede Kamer vóór 12 februari moet hebben plaatsgevonden, omdat de Kamerleden dan met ‘verkiezingsreces’ gaan.”

“De finish is in zicht, maar het is dus nog steeds geen gelopen race”, herhaalt de actiegroep. “Het is de minister die het wetsvoorstel maakt, maar het zijn de leden van de Tweede Kamer die uiteindelijk bepalen of heel Landerd met Uden samengaat of dat Schaijk en mogelijk Reek bij Oss worden gevoegd.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties