Landerd

Actiecomité Voor Democratie in Landerd wil referendum

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Het onlangs in het leven geroepen actiecomité Voor Democratie in Landerd heeft maar één doel: een referendum voor de inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland om per kern te beslissen over de aanstaande herindeling. Initiatiefnemers zijn Piet Manders en Piet Geurts van Kessel uit Schaijk en Corrynne van Traa uit Zeeland. Het drietal vindt dat de democratie geweld aan wordt gedaan en probeert via verschillende kanalen alsnog een referendum af te dwingen.

Piet Geurts van Kessel, Corrynne van Traa en Piet Manders.

Geurts van Kessel stelt dat zijn rechtsgevoel een flinke deuk op heeft gelopen. “We worden geconfronteerd met het onvermogen van onze volksvertegenwoordigers om te luisteren naar, te geloven in en recht te doen aan de inwoners van Landerd”, begint hij. “De houding van de coalitiepartijen en de VVD zijn na de verkiezingen honderdtachtig graden gedraaid. Vooraf hadden ze nog de mond vol over inspraak, maar daar hoor je nu niets meer over. Ze pretenderen te weten wat het beste voor ons allemaal is. Dat noem je nou arrogantie van de macht.”
Naast de politiek krijgt ook Marnix Bakermans er flink van langs van het drietal. “We missen de onpartijdigheid die een burgemeester hoort te hebben”, betreurt Manders. “Volgens ons ziet hij het als zijn taak om Landerd bij Uden onder te brengen. Hij zal het ontkennen, maar wij hebben sterke aanwijzingen dat het zo is. Bewijzen kunnen we het niet, maar het kan bijna niet anders.”

Ombudsman
Om een tegengeluid te bieden hebben de drie besloten samen een actiecomité op te richten. “In eerste instantie waren we politiek ongebonden”, licht Manders toe. “Daar stappen we een beetje vanaf, want we willen graag iemand van Progressief Landerd en iemand van de RPP uitnodigen om zich bij ons aan te sluiten om te laten zien hoe serieus zij het begrip democratie nemen. We handelen transparant en spelen geen politieke spelletjes.”
Ondanks de beperkte bezetting is de groep vastbesloten door te zetten. “We treden zo snel mogelijk in contact met een ombudsman met de vraag hoe we dit het beste aan kunnen pakken”, vult Geurts van Kessel aan. “Heel snel daarna, of misschien tegelijkertijd al, trekken we ook aan de bel bij Commissaris van de Koning Wim van der Donk. Het doel is een eerlijk referendum zodat de inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland per kern kunnen beslissen of ze naar Oss of Uden willen. Betrokken partijen moeten van tevoren uitspreken zich bij de uitslag neer te leggen. Dat geldt voor ons, maar ook voor de politiek. Voor die keuzevrijheid strijden we, voor de democratie.”

Mensen die willen reageren kunnen contact opnemen via actiecomitevdil@ziggo.nl

|Doorsturen

Nico Degen

2018-12-06 10:07:26

WAAROM WE NU JUIST NIET MOETEN.

Wonen in de Vogelbuurt in Oss is leven zo vrij als een vogeltje. Piet Geurts van Kessel, Piet Manders en Corrynne van Traa, kunnen nu beter bepalen waarom we moeten herindelen met Oss. Zo heeft de burgemeester van Oss heeft een bijzonder zwaar besluit genomen voor het veiligheidsrisicogebied in de Schadewijk. Oss heeft namelijk de twijfelachtige eer om als eerste gemeente in Nederland een veiligheidsrisicogebied in te stellen. Het park, het Cruyff Court, de snackbar, de ingang van het bejaardenhuis en het wijkcentrum behoren onder meer tot het hoogste risicogebied.
Kijk daar is voor dit drietal uit Landerd, goed sociaal maatschappelijk werk te verrichten, dus op naar Oss. Voor vervoer wordt gezorgd met een overvalwagen bent u zo ter plekke. Ook kan desgewenst voor behuizing worden gezorgd in ons mooie deportatieoord, immers lang kan het niet duren, ik denk dat we deze winter er wel uit zijn. Er is volgens het aparte drietal geen herindelings onderzoek naar Oss geweest. Mij lijkt dit ook een tikkeltje overbodig, want u en ik halen het zo uit de krant, het internet en de besluitenlijst van de gemeente Oss. Ja de communicatiemiddel zijn veel beter geworden, het is gelukkig vandaag de dag niet meer mogelijk om de inwoners van Landerd iets op de mouw te spelden.

Albert van den Eijnde

2018-12-06 10:39:50

Reactie van huishoudelijke aard op hetgeen deze actiegroep wil. Zul je - denk ik - eerst de net afgeschafte wet weer moeten invoeren. Publicatie Staatscourant: Wet van 10 juli 2018 tot intrekking van de Wet raadgevend referendum.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is de voorziening van een nationaal raadgevend referendum af te schaffen en daartoe de Wet raadgevend referendum in te trekken;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze: etc. etc. etc..

Arjan

2018-12-07 07:35:39

Het referendum was heel duidelijk:
De bevolking van Landerd (ook in Schaijk) wil het liefst de Maashorst gemeente.
En daar wordt nu hard aan gewerkt: door de vorige coalitie (met Vereniging Herindelen en DS'97) en door de huidige coalitie.
Coalitie! Ga zo door!

Carel

2018-12-07 10:37:08

Ja Nico...en de goed heiligman komt uit Uden

J@n

2018-12-07 16:26:38

Een fusie met ALLEEN Uden is iets heel anders dan de keus Maashorstgemeente uit het referendum 2015. 

Wees gewoon eerlijk Arjan.

Beste Arjan, geen van de politici hebben aangetoond waarom een fusie tot Groot-Uden beter is voor ons.

Kom dan ook met concrete cijfers om de fusie tot Groot-Uden te rechtvaardigen. Ik denk dat we dalijk met Uden duurder uit zijn!

Nico Degen

2018-12-07 16:51:34

Beste Carel,

Heb je de de pest in omdat je toen je in Uden was, Sint geen aandacht aan je schonk. Ik vind dit niet zo heilig van de Sint. Zeker geen echte Sint maar alleen iemand die z’n naam leende, net zoals jij.

J@n

2018-12-07 17:17:08

Een voorbeeld hoe Uden omgaat met zijn inwoners:

https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/buurt-woedend-over-fietsstraat-die-uden-zonder-overleg-doordrukt~a01392c8/

Nico Degen

2018-12-08 08:59:42

Waarom is het toch, wanneer de gemeenteraad een democratisch besluit heeft genomen dat een stelletje azijnpissers de democratie om zeep willen brengen. De gemeenteraadsleden deugen niet of de burgemeester voert geen of het verkeerde beleid en het kerstmannetje is fout geweest. Kortom alleen als het gaat zoals zij het willen, ja dan is het pas goed. Gelukkig zijn het er maar een paar die hun frustraties over alles en nog wat op deze wijze tot uitdrukking willen brengen. Verder zijn ze zover ik begrijp tot niets anders in staat.

J@n

2018-12-08 12:03:54

Lees https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/de-ene-na-de-andere-groep-udenaren-voelt-zich-niet-gehoord~abc15df7f/ maar eens goed.

Waardeloos bestuur waar ik al jaren voor heb gewaarschuwd, zet die roze bril over Uden toch eens af.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties