Vogelexcursie rond Kraaijenbergse Plassen op 12 december

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

BEERS - IVN De Groene Overlaat houdt zondag 12 december een vogelexcursie rond de Kraaijenbergse Plassen in Beers. De tocht duurt van 10 tot 12 uur. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden kan tot 8 december via natuurwandelingen@ivn-cuijk.nl. Deelnemers krijgen 9 december een bevestigingsmail met daarin de verzamellocatie. Mocht je over een verrekijker beschikken, neem die dan zeker mee. Deelnemen is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Meer informatie via 06-14641745.

Geoorde futen in winterkleed. (foto: Peter Loeffen)

Jaarrond zijn de Kraaijenbergse Plassen een uitstekend leefgebied voor standvogels. In deze tijd van het jaar verblijven er ook overwinterraars, zoals de grote zaagbek met zijn lange dunne snavel. Of het nonnetje die zijn naam te danken heeft aan de zwart-witte kleuren van het mannetje. Ook zullen er vele soorten ganzen te bewonderen zijn. Misschien zie je het fel blauw-oranje gekleurde ijsvogeltje in zijn snelle rechte vlucht over het wateroppervlak scheren of is het de geoorde fuut (foto) die zich al in zijn winterkleed laat zien? Je weet het nooit, laat je maar verrassen. Excursieleider Louis Geraets is een vogelkenner bij uitstek en laat mogelijk een nieuwe wereld voor je opengaan.

Het uitgestrekte plassengebied bestaat uit ruim 475 hectare water, omzoomd door 200 hectare oevers die zijn ingericht als natuurgebied. Het grootste gedeelte ligt in de huidige gemeente Cuijk. Voorheen werd de grond gebruikt voor agrarische doeleinden, maar in de periode van 1968 tot 2014 zijn er door zandwinning plassen ontstaan die door natuurbeleid veranderd zijn in een natuurgebied dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld als toeristische trekpleister én vogelverblijf bij uitstek. De excursie wordt te voet afgelegd in het zuidwestelijke gedeelte van het plassengebied.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties