Vijf nieuwe partijen doen mee aan Provinciale Statenverkiezingen

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

BRABANT - Vijf nieuwe politieke partijen doen in Noord-Brabant mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 20 maart. Naast de elf partijen die nu al een of meer zetels in Provinciale Staten hebben, hebben ook vijf nieuwe partijen zich aangemeld. In totaal doen dus zestien politieke partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen: CDA, ChristenUnie-SGP, Code Oranje, D66, Denk, Forum voor Democratie, GroenLinks, Lokaal Brabant, Ouderen Appèl - Hart voor Brabant, Partij voor de Dieren, PVDA, PVV, Senioren Brabant, SP, VVD en 50PLUS.

Met een stem bij de Provinciale Statenverkiezing stem je ook op de manier waarop het OV in Brabant wordt geregeld.

In Noord-Brabant zijn er 55 zetels te verdelen onder de politieke partijen. De 55 Statenleden die op 20 maart gekozen worden, vormen samen het algemeen bestuur van de provincie. Provinciale Staten stellen het beleid van de provincie vast en controleren de uitvoering daarvan door Gedeputeerde Staten die het dagelijks bestuur van de provincie vormen. Ook kiezen de leden van de Provinciale Staten op 27 mei de leden van de Eerste Kamer.

Wat doet de provincie?
De provincie is onder meer verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de provinciale wegen, regelt het regionale openbaar vervoer en bepaalt bijvoorbeeld waar bedrijven, windmolens en woningen gebouwd mogen worden en investeert in het uitbreiden van Brabantse natuurgebieden. Verder zorgt de provincie voor een fijne, veilige en schone leefomgeving door bijvoorbeeld subsidies te geven aan milieuprojecten, monumenten op te knappen en het landschap te behouden. Er valt dus wat te kiezen op 20 maart. Een compleet overzicht van de deelnemende partijen en hun kandidatenlijst staat op www.kiesraad.nl

Meer weten?
Kijk op www.brabant.nl/verkiezingen voor meer informatie. Daar is vanaf half februari ook de Stemwijzer te vinden. Met deze online stemhulp kun je aan de hand van stellingen jouw politieke voorkeur bepalen. Door te stemmen heb je invloed op de keuzes die de provincie Noord-Brabant in jouw omgeving maakt.

De toekomst van de veehouderij is een belangijk onderwerp bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties