‘Tweede vaccin uitstellen creëert schijnveiligheid’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Met de komst van de Britse variant van het coronavirus wordt nagedacht over het eventueel uitstellen van de tweede vaccinatie. De Pfizer- en Moderna-vaccins moeten namelijk in twee doses gegeven worden voor de hoogst mogelijke bescherming. Er wordt nu overwogen om de tweede dosis uit te stellen om zo meer mensen te kunnen vaccineren. NU’91 roept op om de gestelde richtlijnen aan te houden. De beroepsorganisatie van zorgprofessionals is bang dat er anders een schijnveiligheid wordt gecreëerd.

Het vaccin zou een bijdrage moeten leveren aan het verminderen van de druk op de zorg. Deze is momenteel ontzettend hoog vanwege COVID-19. Stella Salden, voorzitter NU’91: “De goedkeuring van deze vaccins is gegeven op basis van de twee doses. We vinden dat het vaccineren veilig en nauwkeurig moet gebeuren en zijn bang dat men door het opsplitsen van de vaccins straks nog onvoldoende beschermd is. Met als gevolg dat het nog onvoldoende invloed heeft op het afnemen van de druk op de zorg. Laten we het daarom nu goed aanpakken.”

Grotere vaccinatiebereidheid
Bovendien is de beroepsorganisatie bang dat het vertrouwen op deze manier teniet wordt gedaan. Stella Salden: “In december hebben we een ledenpeiling gehouden. Hieruit bleek dat op dat moment 32% twijfelde en 33% geen vaccin wilde. Onlangs hebben we weer een peiling gehouden onder de leden en we zien een verschuiving. Zo zegt nu 66% ja tegen het vaccin, 23% zegt nee en 11% geeft aan nog te twijfelen. Door nu voor de zoveelste keer het vaccinatiebeleid te wijzigen, ontstaat er meer wantrouwen en twijfel.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties