‘Successen in strijd tegen ondermijnende criminaliteit'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/GRAVE - Het basisteam Maas en Leijgraaf heeft het afgelopen jaar belangrijke resultaten geboekt in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. "De integrale samenwerking tussen de gemeenten Landerd, Grave, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Sint Anthonis, Boxmeer, Uden en Boekel, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst én de toenemende alertheid van inwoners werpen zichtbaar vruchten af."

In 2020 zijn 26 hennepkwekerijen aangetroffen, waarbij 5.616 planten in beslag zijn genomen. De meeste kwekerijen werden aangetroffen in woonhuizen. Ook werden drie productielocaties voor synthetische drugs en vier opslaglocaties ontmanteld. Daarnaast werden door de burgemeesters 32 panden gesloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet.

De cijfers uit het jaarverslag 2020 van het basisteam Maas en Leijgraaf laten, geheel volgens de landelijke trend, een groei zien in het aantal aangetroffen kwekerijen en labs ten opzichte van het voorgaande jaar. Burgemeester Wim Hillenaar (gemeente Cuijk), bestuurlijk verantwoordelijke op het thema ondermijning voor het basisteam: "De stijging legt enerzijds de noodzaak van de aanpak tegen ondermijnende criminaliteit bloot. Tegelijkertijd geven deze cijfers ook het vertrouwen dat onze integrale koers loont. De strijd tegen ondermijnende criminaliteit kan alleen worden gevoerd door een intensieve samenwerking tussen politie, OM, Belastingdienst en de acht gemeenten. Met elkaar zijn we effectiever in het voorkomen, opsporen en aanpakken van misstanden.”

Bij de aanpak van ondermijning richt het basisteam zich niet alleen op fysieke en zichtbare acties, zoals het ontmantelen van hennepkwekerijen en labs. Er wordt ook geïnvesteerd in de interne en externe bewustwording. Hiervoor werden bijvoorbeeld 'awareness-bijeenkomsten' voor professionals georganiseerd. Daarnaast werden campagnes en informatiematerialen ingezet met als doel inwoners en ondernemers te wijzen op de te herkennen signalen en hen handvatten te geven hoe te handelen als ze te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Hillenaar: "De hulp van inwoners en ondernemers is van onschatbare waarde. Zij voelen vaak als eerste aan dat er in hun omgeving iets niet in de haak is. Meldingen uit de directe omgeving zijn zelfs vaak de basis van veel van de acties.”

Kracht van de integrale aanpak is dat partners vanuit hun eigen rollen en bevoegdheden kennis en expertise inzetten. Strafrechtelijk zijn dit de politie en het OM, fiscaal de Belastingdienst en bestuurlijk gemeenten.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties