landerdvoorelkaar

Start vaccineren cliënten Dichterbij

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Dichterbij is gestart met het vaccineren van cliënten met het Pfizer/BioNtech vaccin. De vaccins zijn maandag rond 13.30 uur geleverd en om 16 uur werd de eerste prik gezet.

Het gaat om cliënten van 18 jaar en ouder die in zorg zijn en een indicatie voor verblijf mét behandeling hebben en voor wie toestemming voor vaccineren is verkregen. Andere cliënten boven de 18 jaar, die eigenlijk via hun eigen huisarts het Moderna vaccin aangeboden zouden krijgen, worden ook in de gelegenheid gesteld om via Dichterbij het Pfizer/BioNTech vaccin te ontvangen.

Primeur
Marcel had maandag de primeur om als allereerste cliënt gevaccineerd te worden en praktijkverpleegkundige Helen Vermulst had de eer om Marcel de eerste prik te geven. “Blij dat ik aan de beurt ben”, zegt Marcel. “Ik ben klaar met alle regels. Van mij mag alles weer snel worden zoals het was.”

Vaccinatiebereidheid
De animo om gevaccineerd te worden, is zeer hoog. Van de 1996 cliënten die door Dichterbij een vaccin konden ontvangen, hebben circa 1800 cliënten en/of wettelijk vertegenwoordigers aangegeven hiervoor toestemming te verlenen. “Wij zijn heel erg blij dat de bereidheid om te vaccineren zo hoog is”, aldus Monique Caubo, voorzitter Raad van Bestuur van Dichterbij.

Bijzonder moment
“De start van de vaccinatie is een bijzonder moment”, zegt Monique. “We hebben lang moeten wachten op het vaccin en zijn blij dat we hiermee een eerste stap hebben gezet in het beschermen van onze kwetsbare cliënten. Corona had en heeft veel impact op cliënten en hun verwanten, maar ook op onze zorgmedewerkers. Het is erg zwaar voor iedereen. Als we langzaamaan weer terug kunnen naar normaal, is dat voor iedereen goed. We zijn zover nog niet, maar dit geeft hoop!”

Vaccinatieteams
Het vaccineren en de registratie daarvan wordt door ruim 120 medewerkers van Dichterbij en STEVIG uitgevoerd, verspreid over 170 locaties. Elk van de 15 vaccinatieteams bestaat uit twee medewerkers die vaccineren, een medewerker die zorgdraagt voor de juiste registratie en een arts verstandelijk gehandicapte in de directe nabijheid. “Dankzij een groot aantal medewerkers dat zich vrijwillig aanmeldde om te helpen met vaccineren, verliep het samenstellen van de vaccinatieteams heel vlot. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Het vaccineren doen wij zelf op de verschillende locaties van Dichterbij. Fijn dat we dit zo hebben kunnen organiseren, want het maakt dat merendeel van de cliënten niet hoeft te reizen.”, aldus Cecile Stallenberg, lid Raad van Bestuur van Dichterbij.

Voorbereid aan de slag
Het vaccineren met het Pfizer/BioNTech vaccin vraagt goede voorbereiding. Alle medewerkers van de vaccinatieteams hebben een uitgebreide training en briefing gehad. Zo ook Corina van Eldijk, verpleegkundig specialist in opleiding bij STEVIG en lid van een van de vaccinatieteams. “Voor mij betekent dit meer dan alleen een vaccin toedienen,” zegt Corina. “Er is het afgelopen jaar ontzettend hard gewerkt binnen Dichterbij en STEVIG. Ik heb veel leed gezien bij cliënten die niet goed begrepen wat er aan de hand was en waarom sommige maatregelen werden gehanteerd. Dit vaccin zorgt ervoor dat cliënten stap voor stap weer terug naar normaal kunnen gaan, dat ze niet meer zo ziek worden. Iets wat álle collega’s binnen onze sector wensen voor de cliënten. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen.”

|Doorsturen

Uw reactie