Gratis wandelexcursies op Landgoed Tongelaar op tweede paasdag

Op stap met de boswachter

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

MILL - Op tweede paasdag, maandag 28 maart, verzorgen Brabants Landschap, IVN Grave en IVN Cuijk gratis wandelexcursies op Landgoed Tongelaar in Mill. Thema van dit jaar is ‘Vroeg uit de veren’. De wandelingen vertrekken op de binnenplaats van Kasteel Tongelaar. De excursies starten om 12, 13.30 en 15 uur en duren anderhalf uur. De wandelingen zijn leuk voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig (uitgezonderd Foodwalk!). De wandelexcursies maken onderdeel uit van de Dag van het Landschap, die op tien locaties in Brabant wordt gevierd.

Dit jaar valt de Dag van het Landschap zeer vroeg, het kan zelfs nog vriezen. Toch zie je al de eerste tekenen van het voorjaar. Wintergasten trekken naar het Noorden en onze broedvogels zijn al vroeg uit de veren om een nestje te bouwen.

Programma
Speciaal voor de ‘vroege vogels’ is er om 8 uur een vroege vogelwandeling onder leiding van vrijwilliger Louis Geraerds. Een uitstekend moment om de eerste vogels te spotten!
De wandelexcursies starten tijdens de Dag van het Landschap bij de informatiestand van Brabants Landschap en beide IVN’s tussen 12.00 en 15.00 uur. Voor kinderen en wildplukliefhebbers start om 13.30 uur een Foodwalk onder leiding van Ankie Stoop. Tijdens deze 1,5 uur durende wandeling geeft Ankie uitleg over eetbare bloemen, bladeren, vruchten en zaden die we langs het pad tegen komen. Na afloop krijg je een drankje en zelfgemaakte pesto met stokbrood (kosten 5 euro, kinderen gratis). Kinderen krijgen een knapzak en planten-zakboekje mee op pad. Na afloop maken we zelf heksensoep van de oogst op het kasteel. Je krijgt je planten-zakboekje mee naar huis. Aanmelden voor de Foodwalk is verplicht en verloopt via de website www.dagvanhetlandschap.nl.

Infopunt en Kasteel Tongelaar
In Kasteel Tongelaar is sinds 2013 een infopunt van Brabants Landschap ingericht in de kasteeltoren. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van das en ree en is informatie verkrijgbaar over de natuur in de omgeving van het landgoed. Vanwege de 'nieuwe bewoners' van het kasteel, Smaakmakers Mill, is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de herinrichting van Kasteel Tongelaar en het infopunt. Per 1 januari 2016 hebben eigenaren Emil Minten en Hans van der Steijn het spreekwoordelijke stokje overgenomen van Keizer Culinair. De afronding van de bouwwerkzaamheden waren reden voor een feest op zaterdag 5 en zondag 6 maart met de Dag van het Landschap als kerst op de taart! Om 13 uur zal het infopunt van Brabants Landschap op ludieke wijze heropend worden. 

Praktische informatie
Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren nabij splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet meewandelen.

Wandelexcursies Tongelaar
De wandelexcursies starten tijdens de Dag van het Landschap bij de informatiestand van Brabants Landschap. Tijdens de wandeling staan we stil bij het vroege voorjaar en onze broedvogels. Na afloop van de wandeling kunt u bij goed weer op het terras van Kasteel Tongelaar terecht voor een kop koffie of thee met iets lekkers. Beschermers van Brabants Landschap ontvangen op vertoon van hun jaarkaart korting.

Tien wandellocaties in Brabant
De wandelingen vertrekken vanuit tien locaties in Brabant. Van West naar Oost zijn dit Zoomland in Bergen op Zoom, De Pannenhoef in Rijsbergen, Pompveld in Babyloniënbroek, de Regte Heide in Riel, De Mortelen in Oirschot, Landgoed Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, Nuenens Broek in Nuenen en Hugterheide - Weerterbos in Nederweert (Limburg). Meer informatie over de locaties en het excursieprogramma is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Steun Natuur ‘dichtbij huis’
Brabants Landschap beheert bijna 17.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Natuurbescherming is en blijft mensenwerk
Ook u kunt helpen door vrijwilliger of beschermer te worden van Brabants Landschap. U bent al beschermer voor 15 euro per jaar en profiteert dan ook zelf van de vele voordelen. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties