Nationaal Veeteelt Museum in Beers definitief gesloten

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

BEERS - Het Nationaal Veeteelt Museum in Beers heeft met ingang van 1 januari definitief haar deuren moeten sluiten. Inmiddels zijn de vrijwilligers druk bezig met het ontmantelen van dit bijzondere museum en het overbrengen van de collectie naar enkele depots. Daarmee verdwijnt een zeker voor Noord-Brabant, maar ook voor Nederland uniek museum. Het Nationaal Veeteelt Museum was vanaf de oprichting in 1999 gehuisvest in een oude ki-station.

"Een en ander is het gevolg van de verkoop van de grond en gebouwen op de huidige locatie door CRV (Coöperatieve Rundveeverbetering, red.) in Arnhem, de voormalige eigenaar en hoofdsponsor van het museum", legt museummanager Hans van Soest uit. "Daardoor moesten we op zoek naar een nieuwe locatie voor het museum. Helaas zijn we daar niet op tijd in geslaagd. Toch gloort er hoop voor een doorstart van het museum, omdat er inmiddels vergaande plannen bestaan om in de loop van dit jaar te komen tot een fusie met het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld."

Wisselexpositie in Barneveld
Dat het beide musea ernst is met deze fusie blijkt wel uit het feit dat het Nationaal Veeteelt Museum met een klein deel van haar collectie een wisselexpositie in het museum in Barneveld gaat inrichten. "Met deze expositie, die zaterdag 26 januari van start gaat, hopen we ons museum ‘levend’ te houden tot de fusie een feit is", stelt conservator Harry Elsinghorst. "Daarbij hebben we er bewust voor gekozen de expositie te beperken tot slechts één onderwerp: Ons Prachtig Rund. Daarin laten we de geschiedenis van het rund zien. En tevens, de historische ontwikkelingen die de rol van het rund als producent van voedsel, in het bijzonder van melk, in de huidige maatschappij bepalen."
Belangstellenden kunnen meer informatie over deze wisselexpositie vinden via de website van het Nationaal Veeteelt Museum (www.nationaalveeteeltmuseum.nl). Tevens zijn daar het adres en de openingstijden van het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld vermeld.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties