Menthol sigaretten en vloeipapier maken baan voor roltabak

Door Rik Snuiverink

De menthol plant, plus olie staat bekend om zijn verfrissende werking en wordt al talloze jaren verwerkt in voeding, maar ook zien we dit product terug in ontelbare crèmes, lotions, sigaretten en vloeipapier. De mentholsigaretten zijn sinds mei 2020 verboden in Nederland, omdat ze o.a. de jeugd kunnen aansporen tot roken. De verzachtende werking, plus de verdoezeling van de nicotine heeft ertoe geleid dat deze roker niet meer verschijnt op het Nederlands toneel.

Een klein stukje historie

We gaan even een klein stukje terug in de tijd, waar we in 1492 Christoffel Columbus aantreffen. Hij beweert het tabak roken te hebben gezien en waren zo onder de indruk dat de bemanningsleden de plant naar hun eigen thuishaven vervoerde. Het was dan ook niet lang daarna dat Dhr. Jean Nicot (Een Franse ambassadeur) de plant verkondigde als een natuurlijke genezer voor diverse ziektes.

De geneeswereld werd in een korte tijd over heel de wereld verblijd met deze plant, toch op het einde van de 18e eeuw zag men ook de mogelijkheid om de tabak in een los papiertje te rollen en de sigaret was geboren.
Het ouderwets rollen blijkt de nieuwe trend te zijn

De verschillende vloeitjes werden vroeger gekenmerkt door een koploper: genaamd Mascotte. Het groen uitziend doosje bevatte 50 vloeitjes die zonder chloor werden vervaardigd en men kon uit diverse tabakssoorten, allen met hun eigen melange, naar eigen wens kiezen.

We zien dat de vloeitjes-industrie niet heeft stilgezeten en de manieren om tabak te roken kan met verschillende geurtjes en smaakjes gepaard gaan. Mascotte Slim Size Vloeipapier Pink Edition kan dankzij de opvallende kleur het “Flower Power’ area aansnijden om gebruikers opgemerkt van het Hennep vervaardigde vloeipapier, plus inhoud te laten genieten. De belangstelling om een bepaalde smaak in de mond te krijgen, terwijl men rookt, blijkt een opkomende trend te zijn.

De Mascotte vloeitjes kunnen voor meerdere tabakssoorten worden gebruikt en we zien diverse fruitachtige namen aan ons voorbijkomen zoals: bramen, aardbei, kers en groene appel. Deze soorten zijn uit rijst, hennep ofwel cellulose gefabriceerd en allen met hun eigen kenmerk om de gebruiker een extra dimensie aan de gerolde sigaret te geven.

Neem daarbij in acht dat tabak rollen op de lange duur goedkoper zal uitvallen vergeleken met de gewone sigaret. Toch blijkt dat het Ministerie van Volksgezondheid de accijnzen nogmaals verhoogd heeft met 35 cent en daardoor wordt een pakje shag met 2,5 euro duurder.

De toekomst van het roken

We zien dat de meerderheid van onze rokende samenleving overstag wilt gaan van een gewone sigaret naar het rollen van de ouderwetse shagbuil met Mascotte vloeitjes. De prijs is natuurlijk de voornaamste reden voor dit fenomeen en de gedwongen nostalgie wordt erbij opgelegd.

Tegenwoordig blijkt de favoriete tabakssoort in een neutrale verpakking te zitten om wederom het roken terug te dringen in de Nederlandse cultuur. Ook zijn de kant-en-klare sigarettenpakjes verrijkt met een hoge aanschafprijs vergeleken met los tabak en spreken de uitdrukkelijke plaatjes voor zichzelf. De reclames en de openbaarheid van het product wordt op de dag van vandaag nauwelijks waargenomen. Al met al, wordt het roken dus op meerdere manieren in banen geleid.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties