Meldingsnetwerk voor vleermuizen en steenmarters in gebouwen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - In Brabant is een netwerk van vrijwilligers actief om mensen te helpen bij ‘overlast’ van vleermuizen en steenmarters. Dit is een initiatief van de provincie, Brabants Landschap en de Zoogdiervereniging met ondersteuning van de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant.

Vleermuizen leven vaak in en rondom huizen, zoals in spouwmuren en daken. Soms wil zo’n dier de verkeerde ingang nemen en komt hij daardoor in huis terecht. Omdat mensen vaak bang zijn voor vleermuizen, wordt dit als overlast ervaren en wordt er naar hulp gezocht.

Ook steenmarters houden zich daar op waar mensen zijn, want daar is het warm, droog en is er vaak genoeg te eten. Een niet goed afgesloten ruimte of een opening met een doorsnede van 7 centimeter is groot genoeg voor de steenmarter om binnen te komen. Om op hoogte te komen maken ze vaak gebruik van heggen, grove (scheidings)muren en klimplanten, maar ze houden zich ook op in kruipruimtes, takkenhopen, heggen, hooizolders en houtopslagschuurtjes.

Bij wet is de gemeente verantwoordelijk voor het bieden van hulp, maar dankzij het meldingsnetwerk kan men via de gemeente Landerd (0486-458111) in contact komen met een deskundige vrijwilliger, die bovendien is gevaccineerd tegen ziekten die de dieren met zich mee kunnen dragen.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties