Maasgolf weg uit gebied Aa en Maas, nu aan de slag met opruimen en herstel

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - De Maasgolf heeft het gebied van waterschap Aa en Maas verlaten. Het waterpeil is nog steeds hoog, maar daalt inmiddels overal. Door de maatregelen die tijdig genomen zijn, heeft de enorme hoeveelheid Maaswater in het werkgebied van Aa en Maas nergens voor grote problemen gezorgd. Komende periode wordt gewerkt aan herstel- en reparatiewerkzaamheden. “We kunnen na deze heftige dagen concluderen dat de dijkversterkingen na 1995 goed hebben gewerkt", stelt dijkgraaf Mario Jacobs. "Het onderstreept ook de noodzaak voor de dijkversterkingen en Ruimte voor rivieren-projecten die nog nodig zijn."

De inzet van burgerdijkwachten is niet meer nodig. De dijkwachten van Aa en Maas houden de gevoelige plekken in de dijk wel extra goed in de gaten. De circa zestig openingen in de Maasdijk die zijn dichtgezet, mogen weer open. Dat geldt ook voor Sluis 1, Macharen, Empel en Engelen. Jacobs: "Weliswaar is de spanning van de Maasgolf nu weggestroomd uit ons gebied, maar dat wil niet zeggen dat we nu achterover kunnen leunen. We zijn komende periode nog heel druk met het opruimen van de sporen die de Maasgolf heeft achtergelaten in ons werkgebied."

Opruimen
De Maasgolf heeft drijfvuil achtergelaten op de dijk. Op dit moment wordt gekeken hoeveel dat is en maakt het waterschap afspraken met partijen om dit te verwijderen. Het waterschap adviseert inwoners voor hun eigen veiligheid om niet zelf rommel te gaan ruimen. De dijk is vaak erg stijl en nog herstellend van het hoge water. Het opruimen doet het waterschap samen met de aannemer op de plekken waar het kan.

Regenwater
De sloten waren in het hele werkgebied van Aa en Maas tijdig gemaaid en het gras opgeruimd, daardoor kon overtollig regenwater en kwelwater snel afgevoerd worden. Dit heeft veel overlast voor de agrarische sector voorkomen. Ondanks dat het grondwaterstaat nu overal nog heel hoog staat, gaat de aandacht weer uit naar het vasthouden van regenwater om voorbereid te zijn op een droge periode. “Want dat is waar we als waterschap steeds mee bezig zijn: het balanceren tussen extreme weersomstandigheden”, concludeert Jacobs.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties