Regio Deal Noordoost-Brabant laat zien dat samenwerken loont

'Leefbaarheid en aantrekkelijkheid voor Land van Cuijk verder vergroten'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK - Fijn wonen en werken in dorpen en het buitengebied. Vernieuwing en verduurzaming van de landbouw en voedselverwerking. Nieuwe bestemmingen voor lege stallen. Minder leegstand in winkelcentra. Meer groei- en ontwikkelmogelijkheden voor de banen van nu en de toekomst. Dit zijn een paar voorbeelden die mogelijk worden gemaakt door de Regio Deal Noordoost-Brabant. Versneld, dankzij een extra investering in de regio. De komende twee jaar investeren Rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen meer dan veertig miljoen euro extra in de leefbaarheid en welvaart in Noordoost-Brabant. Overheden, ondernemers, kennisinstellingen en inwoners zetten over de hele linie samen de schouders onder zeventien regionale projecten. Ook in het Land van Cuijk.

“Onze regio kenmerkt zich door de vele dorpen en een uitgestrekt platteland”, zegt wethouder Maarten Jilisen, aanspreekpunt voor twee Regio Deal-projecten in het Land van Cuijk. “Het mag voor zich spreken dat we ons als vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben opgeworpen de kar te trekken voor het project Leefbaarheid in de dorpen. Zeker als we zien wat er zoal speelt op dit moment. Denk bijvoorbeeld aan het project Eigen Kweek in Langeboom of aan het welzijnsproject Een Goei Leven voor het hele Land van Cuijk. Dit zijn prachtige initiatieven vanuit de samenleving”.
Het doel van het programma Leefbaarheid in de dorpen is om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de regio verder vergroten. "Dat doen we niet alleen, dat doen we samen met onder andere de provincie, de Vereniging Kleine Kernen, Stichting Goei Leven, andere gemeenten zoals Meierijstad, Heusden en Landerd en vele andere (vrijwilligers)organisaties", vervolgt Jilisen. "In dat beeld past ook dat het Land van Cuijk de voortrekker is voor het onderdeel Transformatie van de centra in middelgrote steden. Zowel Boxmeer als Cuijk zijn al jaren actief om hun centrum aantrekkelijk te houden voor zowel inwoners als bezoekers. Leren van elkaar met steden als Oss en Meierijstad kan iedereen helpen om centra aantrekkelijk te houden. Maar het Land van Cuijk zal ook bij andere onderdelen van de Regiodeal betrokken zijn, zoals de aanpak van stallen en weerbaarheid van het buitengebied."

Groeispurt samenwerking
“Samenwerken loont”, reageert eenMikkers, voorzitter van Regio Noordoost Brabant. “Wij zijn een economisch sterke regio, stad en land gecombineerd en hechte sociale verbanden. Tegelijk hebben we het besef dat we ons als regio moeten blijven ontwikkelen. Ook in deze coronatijd is het ons gelukt veel voor elkaar te krijgen. Samen. Dat typeert ons als regio. Binnen en buiten de regio werden bestaande banden aangehaald en nieuwe gesmeed. Ik durf te stellen dat de regionale samenwerking in de afgelopen maanden een groeispurt heeft doorgemaakt. Het is zo duidelijk geworden dat samenwerking loont. In het belang van de inwoners en bedrijven in onze regio willen we deze groei doorzetten, ook na deze Regio Deal.”

Drie pijlers
De partners van de Regio Deal Noordoost Brabant zijn Regio Noordoost Brabant, AgriFood Capital, Noordoost Brabant Werkt, de provincie Noord-Brabant en het Rijk. Voor de totstandkoming van deze Regio Deal stelt het Rijk tien miljoen euro beschikbaar. Gemeenten, waterschappen en de provincie leggen zelf zo’n achttien miljoen euro in. Samen met de bijdrage van bedrijfsleven wordt er ruim veertig miljoen euro extra in de toekomst van de regio geïnvesteerd. Binnen de drie pijlers ‘Goed leven, fijn wonen en anders werken’ werken overheden, ondernemers, kennisinstellingen en inwoners samen aan de verbetering van de leefbaarheid, verduurzamen van de leefomgeving en meer innovatie en ondernemerschap. “Het definitief sluiten van de Regio Deal is een mooi moment”, stelt Jack Mikkers. “Nu gaat het belangrijkste beginnen: aan de slag voor goed leven, fijn wonen en anders werken. De zeventien projecten staan in de startblokken om van start te gaan. Uiteindelijk moeten deze de leefbaarheid en brede welvaart voor de inwoners van onze regio verbeteren.”


 

Regio Noordoost Brabant is de samenwerking van en door zeventien gemeenten en twee waterschappen in Noordoost-Brabant. Samen pakken ze uitdagingen op die te groot zijn voor een gemeente of waterschap alleen, bijvoorbeeld omdat ze grenzen overschrijden, te ingewikkeld of te duur zijn. Regio Noordoost Brabant is daar het platform voor: www.regionoordoostbrabant.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties