Langenboom

Jon de Klein van SES Langenboom wil weer lekker voetballen, zonder corona

'Trainer gaat voor behoud, ik voor de middenmoot'

Door Freddy Klooté

LANGENBOOM - Leuke gast, die Jon de Klein uit Langenboom. Heeft het allemaal keurig op een rijtje. Is pas 23 maar speelt al 19 jaar bij SES uit Langenboom. Houdt van zijn club. Met z’n trouwe supporters bij thuis-, maar ook bij uitwedstrijden. Maakte ups en downs mee op de ranglijst, maar blijft het voetballen geweldig vinden. Keeper in hart en nieren. Maar in zijn jeugd ook overal elders in het team inzetbaar. “Ik was een soort joker”, zegt hij lachend. Het keepen is hem met de paplepel ingegoten. (foto: Matt Gerrits)

De weg naar het eerste team
Het kost Jon de Klein geen moeite om de afkorting SES uit te leggen. “Haha, ik speel er al vanaf mijn 4e jaar. Eerst als veldspeler en vanaf de E'tjes als keeper. Dat keepen zit in mijn genen. Een opa van me heeft gekeept, een oom, mijn vader in zijn jeugd. Dus we zijn best een sportfamilie. Mijn tweelingbroer doet aan motorcross”.

Keeper
Jon is geboren in Boxmeer en snel weer naar zijn Langenboom teruggegaan. Hij ging na de basisschool naar het Udens College, deed daar de mavo en is nu bezig met de opleiding Technisch Megatronische Systemen. Volgens het BBL-systeem. Dus één dag naar school en de rest van de week werken. En voor na de opleiding al een plaats in het bedrijf. Een vooruitziende blik. Net als bij het voetbal. Toen niemand bij de E'tjes wilde keepen, stak hij zijn vinger op: “Ik kon op de basisschool best goed een bal vangen, dus ben ik maar gaan keepen”.

En hij viel op met zijn “goed een bal kunnen vangen”: “Toen ik twee jaar keepte, werd ik gescout door NEC. Samen met vier andere spelers uit mijn team. We mochten vier keer meetrainen in Nijmegen en dan werd je wel of niet geselecteerd. Voor mij was het een “niet”, maar het was wel een rijke ervaring. Dus verder bij SES. Bij de D'tjes en daarna in het C-team. Hier waren we met twee keepers en we keepten en voetbalden beurtelings. Ik ben linksbenig en rechtshandig. Na één jaar in de B-tjes maakte ik op mijn 15e mijn debuut in het eerste elftal. In Velp tegen SCV’58. We wonnen met 0-2. Na nog een paar wedstrijden ging ik weer bij mijn leeftijdsgenoten spelen. In de A1 op zaterdag en op zondag op de bank bij het eerste. Ik trainde ook dubbel. Bij de jeugd en bij de selectie. Toen ik de leeftijd voor de senioren had vertrok de keeper van het eerste en was de beurt aan mij. Dat was in 2017”.

SES1
“Ik startte in de vierde klasse. Met tegenstanders als Estria, Wanroy, Milsbeek en Megen. Zo’n eerste jaar is best spannend. Maar het ging goed. Het elftal draaide lekker en de mensen verwachtten ook niet dat alles meteen perfect zou gaan. Maar zelf wilde ik dat natuurlijk wel, want elke fout kan een doelpunt zijn. Het jaar daarna liep het allemaal minder. Met de komst van Robert van Mierlo als trainer gingen we weer in een opwaartse spiraal. Hij bouwde echt aan een elftal. Er vertrokken wat spelers en dat werd opgevuld door jeugdspelers. Maar na vier wedstrijden kwam de corona. Die legde alles stil. We stonden op dat moment tiende, maar speelden best wel goed. En nu staan we voor weer een nieuw seizoen. Ik hoop dat we weer lekker kunnen voetballen. Zonder corona. Gijs Bens, Sebe van Huisseling, Nick Nooijen en Don Straatman zijn teruggekomen. Dat waren basisspelers in het seizoen dat we via de nacompetitie bijna promoveerden."

Verwachtingen
De verwachtingen voor het komend seizoen? Jon: "De trainer gaat voor behoud in de vierde klasse. Ik ga voor een plek in de middenmoot. Of misschien wel bij de eerste zes. We hebben veel nieuwe spelers, terugkomers, dus wie weet. Afgelopen zaterdag speelden we voor de beker tegen EGS’20. Voor 750 toeschouwers. Dat was echt leuk om te spelen. Tot de 60ste minuut konden we goed bijblijven en stond het nog 2-2. En daarna vloeiden de krachten weg en moesten we wisselen. We merkten dat onze organisatie verdween en er ontstonden ruimtes waarvan EGS’20 kon profiteren. Voor ons was het een leerzame wedstrijd. We hebben goede dingen gezien. Dingen waarmee we vooruit kunnen. Het gaf in ieder geval een goed gevoel”.

Opa
Het is duidelijk. Jon heeft er zin in. De eerste wedstrijd is ook nog eens tegen de speciale tegenstander Juliana Mill. Dat wordt weer loeidruk. Met Jons grootste fan op de tribune. “Ja, mijn opa slaat geen wedstrijd over. Mooi is dat”.


 

Sparen voor SES met Albert Heijn-Voetbalpassie

LANGENBOOM - Tot en met 3 oktober kan bij Albert Heijn gespaard worden voor SES Langenboom. Bij iedere 1 euro die je besteed aan diverse A-merken, fruit en vers brood, spaar je 10 cent voor SES. Het betreft een landelijke actie, dus alle AH-winkels doen mee.

Hoe werkt het?
* Download de AH-app als je deze nog niet hebt;
* Ga naar Voetbalpassie op de homepage van de AH-app onder Mijn Albert Heijn;
* Bevestig je deelname aan Voetbalpassie en kies je voetbalclub;
* Spaar Voetbalpassiepunten bij iedere 1 euro aan deelnemende producten;
* Sponsor je club met 1 euro voor iedere volle spaarkaart van 10 punten. Doneer je volle spaarkaart makkelijk in de AH-app.

Maak kans op voetbalprijzen
Met de actie Voetbalpassie zijn diverse mooie voetbalprijzen te winnen. Leef een dag als een voetbalprof, win een meet & greet met Lieke Martens in Barcelona, een clinic met Oranje Leeuwinnen of kaarten voor Oranje. Of maak kans op de mooiste prijzen bij aankoop van Red Bull, Lay's, Heineken, Coca-Cola of Calvé.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties