Langenboom

Horeca in De Wis Langenboom?

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANGENBOOM - Langenboom gaat veranderen: de ontruiming en sloop van het alom bekende café D’n Bens is in gang gezet. Daarmee verdwijnt niet alleen een beeldbepalend gebouw uit Langenboom, maar vooral ook een voorziening waar jong en oud lief en leed met elkaar heeft gedeeld. "Het positieve effect is dat er plaats gemaakt wordt voor woningbouw. Het vervelende gevolg is dat daarmee de laatste horecagelegenheid uit Langenboom verdwijnt", stelt Esther van Schijndel, bestuurslid van gemeenschapsaccommodatie De Wis.

"Na 88 jaar geen horeca meer in Langenboom... Geen café of kroeg meer om elkaar onverwachts of op afspraak te ontmoeten. Geen plek meer in het dorp waar fijne en verdrietige momenten georganiseerd kunnen worden. Als dat écht zo is, zal dat gevolgen hebben voor de sociale cohesie en gemeenschapszin waar Langenboom zo bekend om staat. Dat mag niet gebeuren", vindt Esther.

In het ambitieuze dorpsplan 'Langenboom verandert' zal de kerk worden omgebouwd naar een nieuwe horecavoorziening, aangevuld met een gemeenschapsfunctie. Daarnaast is er de ambitie om een multi-functioneel sportpark aan de bosrand te creëren. Hoe lang het nog zal duren voordat deze plannen realiteit worden, is nog onduidelijk. Gevolg van het dorpsplan is dat de huidige gemeenschapsaccommodatie/sporthal De Wis zal moeten wijken.

Momenteel ervaart geheel Nederland wat het betekent als de horeca gesloten is. "Vervelend, maar het is in belang van ieders gezondheid en daardoor acceptabel. Maar er komt een moment dat cafés en terrassen weer open mogen. Zou toch mooi zijn als dat straks ook (weer) in Langenboom zou kunnen. Gemeenschapsaccommodatie De Wis is een zeer geschikte locatie voor een tijdelijke horeca-invulling. Maar het moet wel financieel en economisch verantwoord zijn om te investeren in een gebouw dat in de toekomst gesloopt zal worden. Desalniettemin heeft het bestuur voornemens om de deuren van De Wis nog verder te openen voor de Langenboomse gemeenschap en andere bezoekers."

'Bruine weekendkroeg met terras'
Onlangs is contact gezocht met een horeca-adviesbureau, geeft Esther aan. "Om nader te onderzoeken of met behulp van een professionele uitbater De Wis getransformeerd kan worden naar een 'bruine weekendkroeg' met terras. In de zomerperiode kan de horeca-functie zelfs op doordeweekse middagen en avonden uitgebreid worden."

Voordat het zover is, moet er nog wel het een en ander gebeuren. "Een toetsing aan het vigerende bestemmingsplan, verkrijgen van benodigde vergunningen en het gebouw moet op een aantal onderdelen worden aangepast. Dankzij een goede samenwerking met de gemeente Mill & Sint Hubert verwacht het bestuur van De Wis deze formaliteiten en voorbereidingen binnen afzienbare tijd te kunnen afronden zodat de wervingsprocedure voor kandidaten, die deze nieuwe Langenboomse kroeg kunnen en willen exploiteren, kan worden opgestart."

Belangstellenden voor deze uitdaging kunnen nadere informatie verkrijgen bij Marinus van Dorst via marinus@horecaadviesbureau.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties