Langenboom

Hoe jong en oud elkaar ontmoeten in de zorg

Eelke en Hendrik: 81 jaar leeftijdsverschil verdween als sneeuw voor de zon

Door Freddy Klooté

LANGENBOOM - Een vrolijke tiener is het. Eelke Toenders uit Langenboom. Een jonge vrouw die er niet voor terugdeinst om de mouwen op te stropen. Een man in de gezegende leeftijd van 97 jaar is hij. Hendrik Willems. Ook uit Langenboom. Nog steeds gezond van lichaam en geest. Buurtzorg Grave is een organisatie die zich kenmerkt door zelfstandige, kleinschalige teams, bestaande uit wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. De medewerkers van Buurtzorg bekijken de situatie in zijn geheel. Wat is er aan de hand? Hoe ziet het netwerk van de cliënt eruit? Wat moet er gebeuren. Zij levert daarmee totale zorg en versterkt waar mogelijk de zelfstandigheid van de cliënt.

"Hendrik Willems is geboren op 15-01-1923 in de Mourik in Escharen. Een buurtschap dat later bij een herindeling overging naar de gemeente Mill. Hij trouwde in 1958 met Anna en samen bouwden ze hun eigen huis in Langenboom. Een huis waar Hendrik nog steeds woont, lekker in de natuur, met een heerlijke tuin, waarin hij nog steeds met plezier werkt. Helaas overleed Anna, na 62 jaar huwelijk, twee jaar geleden. Het was een geweldig stel, gastvrij, behulpzaam en gezellig voor iedereen. Het echtpaar had 3 kinderen, 7 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen", vertelt dochter Miriam.

"Een vierde achterkleinkind is op komst", gaat Miriam verder. Hendrik geniet ervan als ze langskomen. Hendrik was metselaar. Een bekwaam vakman. Rondom het huis liepen kippen, een paar varkens, honden en katten. Ook had hij een nertsenfokkerij. Altijd was er wel wat te doen.”

Eelke Toenders (16)
Eelke is in november 16 geworden: “Ik woon, samen met mijn ouders. in Langenboom. Eind van dit schooljaar hoop ik op de Mavo in Mill te slagen. Daarnaast werk ik op dit moment bij de Jumbo in Zeeland en ik help mijn oudtante die in een aanleunwoning bij Compostella in Zeeland woont bij allerlei huishoudelijke taken. Vroeger paste zij met haar man regelmatig op bij mij als mijn ouders ergens heen moesten en was ik regelmatig bij hen. Een aantal jaren geleden is mijn oudoom overleden, maar ik probeer nog regelmatig bij mijn oudtante langs te gaan, ondanks dat ik het soms druk heb op school. Nu help ik haar dus met poetsen en zo kan ik ook met haar wat bijpraten bij een kopje thee.

Ik vind het leuk om mensen te helpen die het zelf niet zo gemakkelijk meer kunnen. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een baantje dat te maken heeft met de zorg aan mensen op leeftijd. Ik heb gesolliciteerd bij Buurtzorg in Mill. Ik heb een proefochtend gehad samen met iemand van Buurtzorg. Ik vond het ontzettend leuk en ik heb gezegd dat ik heel graag door zou gaan met dit werk”.

Afgelopen vrijdag mocht Eelke voor het eerst aan de slag. Nog wel onder begeleiding, maar ze mocht nu echt beginnen.

Eelke en Hendrik
’s Middags kwam Eelke aan bij het huisje van Hendrik: “De ontvangst was hartelijk. We hebben thee gedronken en wat gepraat. Hendrik werkt nog steeds in de tuin, bij de vijver en maakt nog dagelijks zijn wandeling. Hij houdt van een gezellig praatje en vooral een grapje. Hij wees me op een potje snoep met een kaartje erop. 'Mijn volgend achterkleinkind is op komst'. Dat was zó leuk. Hij kent ze nog allemaal, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. We hadden ook meteen contact. Hij kende ook nog een Toenders, maar dat was geen familie.

Na de thee ging Hendrik de krant lezen en ging ik met mijn begeleidster aan de slag. Ze legde me alles uit, want volgende week mag ik alleen komen. Toen we de kamer schoonmaakten is Hendrik in de keuken gaan eten. Hij krijgt wekelijks zijn maaltijden, doet die in de diepvries en warmt er dagelijks een op in de magnetron. Na het werk hebben we nog een tijd gezellig zitten praten. Hij vroeg van alles over school, wat ik verder nog deed en vertelde zelf ook over vroeger. We zaten zó gezellig te praten dat ik niet meer in de gaten had, dat er tussen Hendrik en mij een leeftijdsverschil van 81 jaar zit”.

Het leeftijdsverschil smolt als sneeuw voor de zon. Hendrik praatte over de oorlog, het onderduiken, Eelke vertelde alles over school in deze tijd. Een niet voorziene samenspraak over levens die ver uit elkaar leken te liggen, maar op deze middag naadloos in elkaar overgingen.

Het leek of Kerstmis zijn intrede in Langenboom al had gedaan.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Meest gelezen

Laatste reacties