Langenboom

'Bijzonder leuk en erg leerzaam'

Avond over puberbrein in Langenboom groot succes

Door Christel Vriens

LANGENBOOM - Maandag 8 oktober vond er in De Wis in Langenboom een thema-avond plaats over het onderwerp ‘Omgaan met het puberbrein’. De bijna 80 aanwezigen, vooral ouders van pubers, reageerden laaiend enthousiast. “De combinatie informatie met theater was bijzonder leuk en erg leerzaam”.

Twee acteurs van het Heldertheater speelden soms hilarische, maar vooral ook zeer herkenbare scenes. Een wanhopige moeder met haar onhanteerbare puberzoon. Een 14-jarige puberdochter die uitdagende foto’s wil plaatsen op Instagram in discussie met haar (social media-beet) vader. En een 16-jarige dochter haalt haar vader over om, met een tas gevuld met alcohol, op haar nieuwe scooter, naar een feest bij een vage vriendin te mogen gaan. “Als je scooter maar heel blijft!”

Aansluitend aan de scenes lichtte Yvon Dieks (GGD) toe hoe het pubergedrag te verklaren valt vanuit de grote veranderingen die plaats vinden in het puberbrein. De plotselinge lichamelijke, seksuele, cognitieve en sociaal emotionele ontwikkeling maakt je puber soms haast onherkenbaar. Er werden tips en ervaringen gedeeld over hoe daar als opvoeder het best mee om te gaan. Zoals: blijf in contact, blijf betrokken, geef ruimte maar stel ook grenzen en breng het positief. Of in het kort: sturen, steunen, stimuleren.

De opzet van de avond was, om vanuit een breed perspectief naar het onderwerp puber te kijken. Dit betekent dat je alles maar kort kunt belichten. De volgende stap is dan ook om van hieruit een onderwerp te kiezen en bij de vervolgbijeenkomst dieper op deze materie in te gaan. Uit de evaluatie bleek dat er daadwerkelijk een grote behoefte aan vervolgbijeenkomsten is. Men wilde verdieping op verschillende onderwerpen zoals alcohol, drugs maar vooral social media scoorde hoog. Niet onbegrijpelijk omdat dit fenomeen steeds meer speelt en best wel complex kan zijn.

Langenboom Zorg centraal zal alle energie steken om verdere infoavonden te organiseren. Zij probeert vooral op de behoefte van de gemeenschap in te spelen. Samen met enkele aanwezige ouders die zich aanboden ism de werkgroep ‘puberbrein’, gaat men om te tafel zitten om een volgende datum te prikken en het onderwerp uit te werken. Wilt u op de hoogte blijven waar en wanneer deze avonden plaatsvinden? Like de facebookpagina of bezoek www.lzc.nu

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties