Kabinet presenteert openingsplan: 'Stap voor stap meer mogelijk'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Demissionair premier Mark Rutte maakte dinsdagavond bekend dat er nog geen versoepelingen komen voor 28 april. Wat er daarna gaat gebeuren, hangt af van de besmettingscijfers. “We hopen op 28 april de terrassen te openen en de avondklok te schrappen. Het einde van de coronacrisis is in zicht”, gaf de minister-president aan.

We staan op een bijzonder punt, zo stelt het kabinet. "De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer."

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. "Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer."

Huidige maatregelen blijven gelden
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden. Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap
In de eerste stap in het openingsplan:
* gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
* vervalt de avondklok;
* en mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Vervolgstappen
Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen, stelt het kabinet. "Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, staat op www.rijksoverheid.nl."

Toegangstesten
Met toegangstesten wordt hopelijk sneller nog meer mogelijk. "Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt."

Vaccinatie
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie op www.rijksoverheid.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties