'Pendelen tussen Nijmegen, Zeist en Eindhoven'

Ivo Rossen heeft een overvolle voetbalagenda

Door Freddy Klooté

Het is altijd een plezier om met Ivo Rossen (37) te praten. Een leuke gast, zonder praatjes en met een groot voetbalhart. Begonnen met voetballen in Escharen bij Estria en na vele omzwervingen in voetballand, van Nijmegen tot in het Belgische Sint-Truiden, een jaar of drie geleden weer op het oude nest teruggekeerd. Als speler/trainer maakte hij in die jaren een degradatie en twee promoties mee: “Als ik terugkijk was dat de tijd die ik nu het meeste mis. Het voetballen bij Estria. Dat was zo’n hecht team. Bijzonder om daar deel van uit te maken. Die echte wedstrijdspanning mis ik wel. Als speler kun je nog eens iets forceren. Als coach kun je vanaf de kant alleen verbaal iets bijdragen”.

Ivo Rossen op de tribune bij FC Eindhoven.

Aan het begin van dit seizoen kreeg Ivo de kans om trainer van Quick 1888 te worden: “Een club met een grote historie en ook een persoonlijke emotie. Mijn vader had er zowat zijn hele voetballend leven gespeeld”. Maar er waren meer kapers op de kust: “Ik was in Italië op vakantie. De woensdag van de laatste week kreeg ik een appje van de fysiotherapeute van FC Eindhoven. Of ik al benaderd was. Nou, ik wist van niks. Oh, dan hoor je het nog wel, kwam er via de app binnen. En jawel hoor. Op zaterdagavond voor ons vertrek kreeg ik een telefoontje van Marc Scheepers, de technisch manager van FC Eindhoven. Marc vertelde me dat de club afscheid had genomen van trainer Nascimento en dat Ernie Brandts tot nieuwe trainer was benoemd. De club wilde mij aan de staf toevoegen. Want ik was een jongen van de club (heb er zes jaar gevoetbald), was er jeugdtrainer geweest en dat zag Ernie Brandts wel zitten. Ik had bovendien een goede klik met de jongens. Nou, ik voelde me zeer vereerd en de woensdag daarna zat ik in Eindhoven in het trainingskamp en werd ik aan de jongens voorgesteld. Met Quick 1888 is verder alles zo geregeld dat ik daar hoofdcoach kon blijven. Omdat ik bij de KNVB in Zeist ook de trainerscursus UEFA A-jeugd volgde en daarvoor stage liep bij PSV O17 wist ik dat het een druk voetbaljaar zou worden”.

Werkweek
Hoe druk is druk in een trainersleven? Ivo lacht: “Moet ik het opsommen? Nou, daar gaan we dan.
Maandag. ’s Ochtends training bij FC Eindhoven dat in de eerste divisie speelt. De Keukenkampioen Divisie. ’s Middags ga ik naar PSV O17. Voor de cursus die ik volg heb ik dat elftal onder mijn hoede gekregen. ’s Avonds heb ik vrij want dan is vrouwlief Moniek aan de beurt om te gaan sporten.
Dinsdag. Dan heb ik de hele dag cursus in Zeist. Vooral theorie. En dat vind heel wat anders dan lekker op het veld staan. Vanuit Zeist rijd ik meteen door naar Quick 1888 voor hun training van 20.30 tot 22.00 uur.
Woensdag. ’s Ochtends trainen bij Eindhoven. ’s Middags huiswerk maken voor de cursus. Dat doe ik bij de club of bij PSV.
Donderdag. ’s Ochtends trainen bij Eindhoven. ’s Middags huiswerk voor de cursus maken op de club of bij PSV. ’s Avonds van 20.15 tot 21.45 uur trainen bij Quick 1888.
Vrijdag. Eerst de kinderen naar school brengen. Het mooiste van de hele week. ’s Middags naar Eindhoven voor de voorbereiding van de wedstrijd van die avond. En dan thuis spelen of uit. Dan komen we echt door heel Nederland. Van MVV tot Cambuur. In onze speciale bus met Aadje achter het stuur. Mijn Rotterdamse Feyenoordvriend.
Zondag. Voorbereiden Quick 1888 voor de wedstrijd van die middag. Na de wedstrijd nog een analyse en dan ’s avonds om 22.00 uur de week analyseren tijdens een wandeling met mijn vader. Mijn beste vriend. Ook de hond is daarbij steevast aanwezig”.

Taken bij FC Eindhoven
Bij Quick spelen we voor maximaal 200 toeschouwers, Eindhoven uit naar NAC zitten er bijna 20.000 op de tribunes. Een heel verschil. Vandaar dat bij de twee clubs dingen anders geregeld zijn. De coach van FC Eindhoven is voor de voetballiefhebber een goede bekende: Ernie Brandts. Een hartstikke leuke vent, een teambuilder. Met veel humor. Mijn taak bestaat uit een deel van de veldtrainingen. De fysieke trainingen met het team en de fysieke metingen. Kijken naar het vetpercentage en het gewicht. Moet er daarna op dit gebied iets gebeuren dan wordt de diëtist of de voedingsdeskundige ingeschakeld. Vóór de wedstrijden doe ik de warming-up met de spelers. Verder doe ik de individuele coaching of nog een extra woordje na de bespreking van Ernie. Verder houd ik in het restaurant van de club het sponsorpraatje”.

Een uitgebreide, maar ook gevarieerde werkweek van Ivo Rossen. Hij geniet er zichtbaar van. Als de cursus voorbij is heeft hij nog meer de handen vrij voor beide clubs. De contracten voor volgend seizoen zijn al getekend. En de toekomst? Ivo: “Ooit hoop ik nog eens hoofdtrainer van FC Eindhoven te worden. Maar daar moet ik nog heel wat stappen voor maken”.

Ivo Rossen bij Quick 1888. (foto: Christa Wijlemans)

Druk coachend. (foto: Christa Wijlemans)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties