In augustus weer Zomer Carillonconcerten bij Sint-Martinuskerk Cuijk

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

CUIJK - Wie op een vrijdagavond in augustus op het terras in Cuijk neerstrijkt, wordt getrakteerd op een zomers carillonconcert. Marcel Siebers, beiaardier in Cuijk, heeft drie collega’s uit binnen- en buitenland uitgenodigd om het carillon in de Sint-Martinuskerk te bespelen. Het programma van de Zomer Carillonconcerten staat dit jaar in het teken van de vrouwelijke beiaardier.

Siebers schat dat in Nederland een derde van de beiaardiers vrouw is. Om hen in het zonnetje te zetten, heeft hij drie vrouwelijke beiaardiers uitgenodigd voor de jaarlijkse Zomer Carillonconcerten, die hij opnieuw in samenwerking met Schouwburg Cuijk houdt.

Van pop tot klassiek
De muziek die de beiaardiers spelen is heel divers. “Het carillon is geschikt voor allerlei stromingen, van barok tot hedendaags klassiek en van pop tot jazz”, vertelt Siebers. Lachend: “Alleen housemuziek zal niet lukken.” Gerda Peters speelt bijvoorbeeld enkele popklassiekers uit de jaren tachtig, zoals hits van Lionel Richie en Simon & Garfunkel. De Belgische Elien Van Den Broeck en de Poolse Monika Kazmierczak richten zich op klassieke muziek. Siebers sluit de serie zelf af met muziek uit de Barok en Romantiek.
Naast het accent op vrouwelijke beiaardiers, is er nog een ander thema te bespeuren. Siebers: “Ik wilde dit jaar ook aandacht schenken aan de Belgische componist Matthias Van Den Gheyn, die driehonderd jaar geleden geboren is. We spelen alle vier een compositie van hem. In de wereld van de carillonmuziek is hij heel belangrijk.”

Het Cuijkse carillon
Siebers is al bijna 35 jaar beiaardier in Cuijk, maar hij is er nog lang niet op uitgekeken. “Ik vind het altijd een feest om weer te gaan spelen, zeker in Cuijk”, vertelt hij enthousiast. “Het carillon van de Sint-Martinuskerk is een heel bijzonder instrument. Doordat alle klokken door dezelfde klokkengieter gesmeed zijn, geven ze een homogeen geluid. Elke klokkengieter heeft zijn eigen verhouding koper en tin, wat invloed heeft op de klank.”
Wat ook meespeelt, is dat dit een relatief jong carillon is. “Een deel is afkomstig uit 1957 en de klokken zijn aangevuld in 2006”, vervolgt hij. "De stemmingstechnieken zijn nu veel beter dan in de middeleeuwen, vandaar dat dit carillon zo mooi en zuiver klinkt.”

Jong talent
De carillonconcerten in Cuijk zijn onderdeel van een eeuwenoude traditie. Elk carillon is bestempeld als Unesco Werelderfgoed. Het muziekinstrument bestaat al ruim 500 jaar en is daarmee ouder dan veel piano- en orgelmuziek. Volgens Siebers werkt het carillon heel aanstekelijk en komen er nog altijd nieuwe liefhebbers bij. “Elien, een jong talent uit België, is beïnvloed door haar vader die beiaardier is. Zij hoorde hem altijd spelen en is nu zelf ook bevangen door de carillonkoorts.”

“Weet je wat het is”, besluit hij, “het is best wel kicken om voor het hele dorp te spelen. Je kunt dit niet stiekem doen. Iedereen in de omgeving krijgt dankzij jou een stukje cultuur mee.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties