Auto

Hoe maak je de auto winterklaar?

Door Rik Snuiverink van Outreach-service

Zodra de winter voor de deur staat, is het zaak om je auto aan een grondige inspectie te onderwerpen. Je wilt in de eerste plaats natuurlijk niet dat je auto 's ochtends niet wil starten, maar ook aan de veiligheid onderweg moet tijdens de winter extra aandacht worden besteed. Daarom is het belangrijk om je auto winterklaar te maken.

Controleer de accu
Een zwakke accu is irritatie nummer een in de winter. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de auto niet wil starten door de lage temperaturen. De koude zorgt ervoor dat een accu zichzelf sneller ontlaadt. Het is zaak dat je niet alleen korte stukjes rijdt, maar ook langere afstanden maakt en tijdig een te zwakke accu laat vervangen.

Ruitensproeiervloeistof
Ruitensproeiervloeistof is in twee soorten verkrijgbaar. De zomervariant is roze en niet antivries en geeft problemen wanneer het gaat vriezen. Zorg ervoor dat je de blauwe ruitensproeiervloeistof gebruikt om te voorkomen dat de ramen bij gebruik van de vloeistof bevriezen of dat de slangetjes verstopt raken.

Winterbanden
De wegen kunnen in de winter moeilijker begaanbaar zijn. Om meer grip te hebben, wordt het gebruik van winterbanden aangeraden. In sommige landen is dit zelfs verplicht. Rijd je in dergelijke landen zonder winterbanden, dan keert de verzekering mogelijk niet uit bij schade.

Een goede verzekering
Een goede dekking van je autoverzekering is zeker in de winter een must. Controleer bij een autoverzekering berekenen ook of je bij schade door invloeden van het weer, wel verzekerd bent. Om de meest geschikte verzekering voor jouw situatie te vinden, doe je er goed aan om via een vergelijkingswebsite als Auto.nl te beginnen met je autoverzekering vergelijken.

Handrem en rubbers
Gebruik liever niet de handrem in de winter en zet je auto in de versnelling zonder handrem bij het parkeren. De handrem kan namelijk vastvriezen. Dit geldt ook voor de rubbers. Rubbers kunnen vastvriezen aan de autodeur en dan krijg je de deur moeilijk open. Wil je dit voorkomen, maak dan de rubbers schoon en smeer ze in met vaseline of gebruik een speciale stick.

Schone ramen en een ontdooid slot
Niet iedere auto is voorzien van een sleutel met afstandsbediening. Moet jij je auto openen door de sleutel in het slot te steken, dan kan je in de winter voor een verrassing komen te staan. Neem dan ook altijd slotontdooier mee en vergeet niet om dit buiten de auto te bewaren. Een goed zicht is niet alleen voor iedereen veel veiliger, het bespaart je ook een flinke boete. Beperk het krabben van de ramen niet tot een klein stukje voor je ogen, maar maak je voorruit en de zijruiten helemaal schoon. Een goede krabber in combinatie met ruitontdooier is onmisbaar. Gooi nooit heet water over je ramen om ze te ontdooien. Voor warme handen kies je voor een krabber met een handschoen. Door het grote verschil in temperatuur tussen je raam en het water, kan het raam gaan barsten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties