Grave

Astrid Bannink, lijsttrekker van LPG bij verkiezingen Land van Cuijk

'Zorgen voor de inwoners was en blijft mijn prioriteit'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Hoe gaat het met je?”, vraag ik Astrid Bannink, als ze hijgend op de stoel in mijn werkkamer neerploft. “Druk, druk, druk, sorry dat ik wat later ben”, is haar antwoord. “Hoe gaat het met je?”, herhaal ik. Even kijkt ze me verbaasd aan. Dan schiet ze in de lach. We hebben al eerder interviews gehad en daarin is heel wat besproken. “Ik begrijp het”, zegt ze wat zachter, “het is een tijd geweest waarin heel wat met me gebeurd is. Je weet dat ik mijn vader heb verloren. Iemand die me steunde, maar ook kritisch volgde. Iemand die streng kon zijn, maar me ook de weg wees. Een zware klap, zoals dat voor iedereen die een geliefd familielid verliest, een emotionele gebeurtenis is die nog lang blijft nabranden. Ik heb, en dat is dan de andere kant van het leven, de liefde hervonden. Met mijn kinderen gaat het prima en op mijn werk voel ik me als een vis in het water”.

De drukte is uit haar hoofd en we kunnen overgaan op haar grootste bezigheid van deze tijd, de politiek. "Laat ik beginnen met te zeggen dat ik samen met 14 anderen nog steeds in de gemeenteraad van Grave zit. En dat we tot 1 januari aanstaande alles netjes zullen afhandelen. Ik weet waarom je nu je wenkbrauwen fronst, maar dat gaan we inderdaad samen doen. De laatste periode is een moeilijke geweest. Na de breuk met het CDA, de steun van Keerpunt en de VVD, werd het verschil tussen coalitie en oppositie minimaal. Eén zetel, één stem. Het leek voor de buitenwacht alsof we rollend en ruziënd door de raadzaal vlogen. Ja, we hadden één verschilpunt en dat was de herindeling. En die werd ook tot op het bot uitgevochten. Vergeet niet dat in 80% van de raadsvoorstellen we wél op één lijn zaten. In zulke heftige momenten is het voor sommigen lastig om politiek en persoonlijk van elkaar gescheiden te houden. Ik kan dat wel, al kan ik tijdens een discussie best wel pissig overkomen. Maar er is nu nog steeds niemand die ik als eeuwige vijand beschouw”. Maar genoeg over deze laatste periode van de raad in de geschiedenis van de gemeente Grave.

Op 24 november zijn de eerste verkiezingen voor de allereerste gemeenteraad van de op 1 januari nieuwe gemeente Land van Cuijk. Ik confronteer Astrid met haar felle tegenstand voor die herindeling. "Ja, ik was tegen. Ik vind dat de afstand tussen politiek en inwoners te groot gaat worden en dat inwoners daardoor tekort worden gedaan. In de nieuwe gemeente, met het stadhuis in Boxmeer, willen we de belangen van de inwoners van de dan voormalige gemeente Grave en de andere kernen hierin behartigen. Ik ben doorgegaan met mijn politieke passie om dan hetzelfde te doen als wat ik in Grave deed. Zorgen voor de inwoners was en blijft mijn prioriteit”.

Nogal wat inwoners vinden dat de LPG Grave naar de financiële en bestuurlijke afgrond heeft gebracht. Astrid: "Ik snap dat veel mensen dat dachten en denken. Maar nu al is gebleken dat Grave er financieel goed voor staat. Vergeleken met de andere gemeenten van het Land van Cuijk i.o. zelfs florissant. De bestuurlijke crisis bestond uit het verschil van mening over wel of niet herindelen. En alles wat daarmee samenhing. Vergeet niet dat we in de bijna afgelopen raadsperiode veel bereikt hebben. Denk maar ondersteuning ondernemers en particulieren tijdens de coronacrisis, I am Grave, Waterlinie, het sportpark de Kranenhof (EGS'20), busverbinding Grave-Wijchen, woningbouw in Gassel, Velp en Escharen, langetermijnvisies voor sportverenigingen en de ouderenzorg, de dorpshuizen in Escharen, en Velp en 't Servicepunt in Gassel, aantal leegstaande winkelpanden in centrum Grave is verlaagd (met dank aan de ondernemers zelf, gestegen op de lijst MKB-vriendelijke gemeenten en aanpak overlast asielzoekers. Besturen op hoofdpunten in de nieuwe gemeente, las ik ergens. "Dat wordt best nog een hele klus", zegt Astrid, "we zitten daar met 37 raadsleden en meer dan tien partijen die ergens iets van vinden. Om dan bij alleen de hoofdpunten te blijven, wordt nog wel een “dingetje”. Dus zullen we het in de nieuwe raad vooral van samenwerken moeten hebben. Uit de verschillende reacties tijdens de vele debatten die we de afgelopen tijd gehad hebben hoor ik voornemens om een raadsbreed programma te hebben. Dat is goed. Voor de democratie”.

Ook voor zichzelf heeft Astrid goede voornemens: “Ik probeer altijd mezelf te zijn. Ik maak me zorgen om mensen die om wat voor redenen dan ook het op sociaal, emotioneel of economisch moeilijk hebben. En over de verharding in onze maatschappij. Ik wil mijn steentje bijdragen aan verbetering hierin. Wij, als LPG willen ons ook na 1 januari in blijven zetten om het unieke geluid, passend bij Grave, in de nieuwe gemeente in te brengen. Grave is te mooi en te leuk om niet gehoord te worden. Ik hoop dat op 24 november veel mensen gaan stemmen”.

|Doorsturen

Louis Sparidans

2021-11-19 18:42:16

Echt een interview naar jouw hand, Freddy. Met de nodige ‘aangevertjes’.
Ik heb zeker ook respect voor Astrid. Zij het dat ik tegelijkertijd veel moeite had met haar geregelde ‘pissige’ opmerkingen, zoals ze die thans zelf benoemt.

Daarmee zette ze vooral een toon die ook veel (voormalige) LPG-aanhangers zeer kwetsend vonden. Praktisch driekwart van de Graafse kiezers zag mede daarom een zelfstandig Grave helemaal niet zitten. Dat is wel gebleken.

Jammer, dat het zo gegaan is. Nog steeds beluister ik vooral ook wantrouwen jegens Grave bij veel andere inwoners van het Land van Cuijk. Opkomen voor een Lokale Partij Grave klinkt niet erg solidair met de rest.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties