Grave

Zorgcafé in penitentiaire inrichting Grave

Zorg in en aan de bak

Door Marion Peters van Graveon ondernemersvereniging

GRAVE - Donderdagavond 8 november. Alle telefoons werden, wat bijna niet meer voorkomt maar wat nu moest om binnen te komen, vrijwillig ingeleverd. Zelfs de wethouders Henisch en Joosten ontkwamen er niet aan. Eenmaal door de detectiepoortjes stond de afvaardiging van zorgondernemers uit Grave binnen de Penitentiaire Inrichting (foto). Via Graveon en in samenwerking met de directeur van de P.I. Grave was het tweede zorgcafé georganiseerd. Ad van Boxmeer, directeur van Catharinahof, zat de vergadering voor. Deze vond plaats voorafgaand aan de rondleiding door de P.I.

Marjo Mooren van Centrum Mantelzorg Land van Cuijk gaf een lezing over mantelzorg in de breedste zin van het woord. 1 op de 6 personen in Nederland is namelijk mantelzorger. Misschien zonder dat ze daar zelf erg in hebben. Boodschappen doen voor je bejaarde moeder, de was doen voor je oma; dat is allemaal mantelzorg. Daaruit kwam ook het volgende onderwerp ter sprake: de Respijtzorg. Mantelzorgers, die door de hoge druk zelf even hulp nodig hebben of even iemand nodig hebben die de hulp van hen overnemen; dat is respijtzorg. Weinig mantelzorgers weten van deze hulplijn.

De tweede spreker was Christan Leenders, die samen met Monique de Wit en in overleg met Graveon een website heeft ontworpen waar alle zorgondernemers Grave op vermeld staan. Er werd al een kleine tip van de sluier opgelicht van het eindresultaat. Deze werd enthousiast ontvangen.

Ric Broens, voorzitter Graveon, blikte terug op het afgelopen jaar. Er zijn stappen gemaakt bij de oprichting van de sectie Zorg, maar er zijn nog wel wat obstakels te nemen. Hoe nu verder? Hoe kunnen we meer zorgondernemers erbij betrekken? Hoe kan het “lidmaatschap” gefinancierd worden?

Tot slot van de avond kwam Arend de Korte, directeur van de P.I., aan het woord en legde hij uit hoe er te werk wordt gegaan in het huis van bewaring. Door de strakke tijdsplanning moest hij in zijn enthousiaste relaas gestopt worden omdat de rondleiding moest beginnen. Via vergaderzaal, keuken, celblokken, isoleercellen naar de luchtplekken en weer terug in de vergaderzaal. Met veel betrokkenheid vertelde hij over 'zijn' werkplek.

Alle deelnemende zorgondernemers en andere betrokkenen hebben een zeer geslaagde en informatieve avond gehad. Deze avond had zeker beter bezocht moeten worden. Maar, net als in de zorg, gaat het natuurlijk in eerste instantie om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties