Grave

Zondagochtend - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Door de lege binnenstad klinken de klokken van de Elisabeth. Bijna smekend uitnodigend. Een man in regenjas loopt tussen de druppels door om de uitnodiging aan te nemen. Slaperig laat iemand zijn hondje uit. Uit tegengestelde richting trekt een hond zijn baasje, gehuld in jack en regenkap, terug naar huis. Beide honden gunnen elkaar geen blik. Anders dan anders, als ze in een heftig geluidsgevecht elkaar heel wat te zeggen hebben. De eerste paraplu komt voorbij. Blauw, dat mooi afsteekt tegen de vaalgrijze lucht. Dan een tijd niets. Een hele tijd niets. De mens vecht onder de warme dekens tegen de gedachte eruit te moeten. En verliest, want valt weer in slaap. De bootjes in de jachthaven liggen er verweesd bij. Even afgedankt. Na de schier eindeloze en te hete zomer krijgen ze rust.

En ja hoor, daar is hij. De wielrenner. Mooi in het pak, glimmend, net als de echte renners. Op weg naar zijn fietsvrienden met wie de zondagochtend op dunne bandjes wordt doorgebracht. Even ontspannen. Genieten van de buitenlucht, ook al miezert het nu. Thuisblijven bij vrouw, vriendin of man is geen optie. De racefiets roept. De ploeg wacht. Het zweet van de werkweek moet er uit.

Het hondje van de mevrouw heeft geen zin in het tempo van het baasje. Zoekt zelf een plekje om even alleen te zijn, waarna de blaas zijn werk mag doen.
Zondagochtend. De eerste hardloper komt voorbij. Begeleid door de tweede poging van de pastoor om het volk ter kerke te roepen. De loper kijkt op zijn horloge en doet er nog een schepje bovenop. De vrijheid van het lopen is begrensd door afstand en de daarbij behorende tijd. En die tijd biedt geen ruimte voor luiheid. Een klein peloton renners, met op de broek “Nuland”, lijkt even de weg kwijt. Eén van de groep heeft een regenjasje aan. “Loser”, zou mijn kleindochter zeggen. Oh, op een van de bootjes komt een man tevoorschijn. Een kabel wordt losgemaakt en het jacht vaart richting Maas. Op de pc verschijnen de eerste afgelastingen bij het vandaag startende amateurvoetbal in de lagere klassen. Dat zal voor teleurstelling zorgen. Na bijna twee maanden trainen, uitkijkend naar die eerste wedstrijd, zet het een streep door je plannen. Zondag naar de kloten.

Op zondag kunnen er ook boodschappen worden gedaan. Een wat ouder echtpaar zeult met twee tassen 35% kortingspulletjes voorbij. Op weg naar het ontbijt.
In Oss zal de zondagochtend bij een aantal mensen nooit meer hetzelfde zijn. Geen enkele dag trouwens meer. Abrupt is daar de zon voor altijd uit de harten verdwenen. Kinderstemmen op zondagochtend voorgoed verstild. De ontbijttafel heeft zijn gevoel van samen-zijn verloren. Ach, konden ze nog maar even zitten klieren aan tafel.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties