Grave

Zinloos - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

We vierden dat jaar onze vakantie in een bakhuisje van een boerderij in Koekelare. Een dorp in de Vlaamse Westhoek. Op weg naar die boerderij dachten we vaak dat we het einde van de wereld naderden. Stille, afgelegen weggetjes waarvan we niet zeker waren dat ze ons ergens zouden brengen. De Tom-Tom heette toen nog vrouwlief Ria. De papieren kaart werd met regelmaat geraadpleegd. De ontvangst was hartelijk. Het West-Vlaams klonk ons als muziek in de oren. Een dialect dat leek op het onze.

Vele uitstapjes maakten we. Naar plaatsjes als Diksmuide, Ieper, Passendale en Langemark. Het eten was er gul en smaakvol, de trappist verwende het gehemelte. Ieper leefde van de herinnering aan de doden. In de hele Westhoek ontkwam je trouwens niet aan de geur van WO I. De Grote Oorlog, zoals ze die daar noemen. Begraafplaatsen met eindeloze rijen witte kruisen vormden het landschap. Keurig bijgehouden. Bij een gang langs de namen en geboortedata van de gesneuvelden kreeg je een prop in de keel. Werd je adem afgesneden. Het resultaat van machtswellust lag lang en breed aan onze voeten. In dorp na dorp, veld na veld. Jongens nog.

Afgelopen zondag werd het einde van de brute slachtpartij, die in geschiedenisboeken beschreven wordt als de Eerste Wereldoorlog, herdacht. In België, Frankrijk, Engeland en nog een paar andere landen. In Parijs was het grote spul bijeen. Ruim 70 regeringsleiders. Van Trump tot Poetin, van Rutte tot Merkel. Ze schudden handen alsof het vrienden waren. Luisterden naar een toespraak van Macron alsof het een nooit meer te vergeten les was. En gingen vervolgens samen eten.

De machtigen der aarde bijeen. Op een moment dat 20 miljoen zinloze doden werden herdacht. Je zou bijna denken aan een buitenkans. Om samen eens de handen uit de mouwen te steken. Eens niet aan opbrengst te denken, maar aan de levenden van nu, in landen waar nog steeds zinloze slachtoffers vallen door oorlogsgeweld. Gewoon aan tafel. Tijdens een pistoletje met kaas en een potje bier samen afspreken om met die zinloze bezigheid van oorlog voeren te stoppen. Geweldloos en met respect voor het leven van de medemens, waar in verkiezingstijden altijd met zoveel lof over wordt gesproken, opnieuw verder te gaan.

En dan op het eind van de maaltijd Trump horen zeggen: “Rondje voor de hele zaak”. En dan 70 leiders, 70 verantwoordelijken voor ons welzijn, elkaar in de armen zien vallen. Proostend op “nooit meer oorlog”.
Ach, ik droom graag.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties