Grave

Zeik je rijk - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Wat zijn we toch een geweldig volk. Jij bent geweldig, ik ben geweldig. Eens kijken, waar zijn we ook al weer zo goed in? Kaas maken bijvoorbeeld. Ik kan het zelf niet, en ik ken ook helemaal niemand die het kan, maar we schijnen er echt heel goed in te zijn. Wel eten we heel veel kaas. Vooral de voorgesneden plakjes slappe kaas in de aanbieding, och wat een volk zijn we.

Die Hollandsche stamppot is ook iets om trots op te zijn. Wat een schitterende traditie om voedsel bij elkaar te gooien, compleet gaar te koken en als een dolle kapot te stampen. Echt een geraffineerde delicatesse. Uiteraard wel met een liter vette jus, anders is die droge bult metselspecie niet door te slikken. Mochten we uitgekeken zijn op deze traditie, dan kunnen we altijd nog een gefrituurde staaf slachtafval halen met rauwe uitjes, doordrenkt met vette sauzen. Zelfs de Goden zijn jaloers op zulke verfijnde spijzen.

En als we iemand tegenkomen die we moeten overtuigen van typisch Nederlandse zaken, dan beginnen graag over de Elfstedentocht. Naar mijn mening een geweldig spektakel, maar denken we nou echt dat de Tocht der Tochten ooit nog gereden gaat worden? Iedere Nederlander die jonger is dan 25 jaar heeft geen serieuze herinnering aan die tocht, behalve wat herhalingen van een spruitjeskweker die over de eindstreep harkt.

Wat zijn we nog vergeten? Klompen, tulpen en molens natuurlijk. Ok, dat is niet iets wat we goed kunnen, maar dat hebben we simpelweg geërfd van onze voorouders. Het enige wat we doen is de boel conserveren voor de toeristen. Die zeggen braaf dat ze het geweldig vinden, maar eigenlijk durven ze niet te zeggen dat ze teleurgesteld zijn omdat de foto’s uit de folders veel mooier zijn dan de realiteit. Hadden zij maar iets meer van de Hollandse directheid. Open en eerlijk zijn we, en recht voor z’n raap. Wat een volk. Kijk maar eens op Facebook hoe dat gaat, die Hollandsche glorie. Lekker iedere afwijkende meningen afbranden, liefst met zo veel mogelijk persoonlijke aanvallen en het betere giswerk.

Maar wacht eens. Dat is het! Dat is waar wij als volk echt goed in zijn. Afzeiken! Wij Nederlanders zijn met recht de beste azijnzeikers, muggenzifters, mierenneukers en zeverzakken ter wereld. Pak nou een willekeurige informatieavond van de overheid, discussie op social media of de eerste de beste column in de krant (deze misschien?). We zijn er zo goed in, dat we er makkelijk een heel showprogramma van kunnen maken. Noem het “Zeik je rijk”, zet een paar bekende Nederlandse top-nuilers achter een rode knop en laat zeikwedstrijd beginnen. Des te origineler het onderwerp, des te meer punten. Klagen over het weer kan iedereen, maar zuur betoog houden over een krom wattenstaafje is pas echt uitdagend. Ik dacht er trouwens aan om dit schitterende format te mailen naar John de Mol, maar ja, hij zal het vast weer afzeiken...

Kenneth Steijvers

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties